Isabella ging op exchange naar Oslo met Erasmus+

Voor haar minor zocht Isabella het avontuur op in Noorwegen. Vanaf de eerste week greep ze elke kans om vrienden te maken aan. Al snel had ze een bruisend sociaal leven opgebouwd.
Geschreven door Isabella
Oslo, Noorwegen
Lees het verhaal van Isabella in Oslo

In het derde jaar van de pabo mocht ik voor mijn minor op uitwisseling naar Oslo. Ik keek er meteen erg naar uit, maar vond al het regelwerk wel spannend.


"Ik heb een fantastische tijd gehad en had dit voor geen goud willen missen."

Voorbereiding

Ik had me aangemeld om in het tweede semester op uitwisseling te gaan. Nadat alle papieren waren ingeleverd en het zeker was dat ik aan OsloMet mijn semester mocht volgen, ben ik op zoek gegaan naar huisvesting.

In Noorwegen kan je als uitwisselingsstudent via SIO een kamer voor je verblijf daar vinden. Als je naar Oslo komt, hoef je je zolang je je aanmeldt bij deze organisatie geen zorgen te maken of je toch wel ergens een kamer kan vinden.

Financiering

Het international office van mijn hogeschool, HZ University of Applied Sciences, heeft me verteld dat ik me kon aanmelden voor de beurs van Erasmus+. Hiervan kreeg ik in totaal € 1.500. Daarbij kreeg ik een ov-vergoeding van de Nederlandse overheid die neerkwam op € 120 per maand. Het gat dat nog zat tussen mijn inkomsten en uitgaven heb ik gedicht met mijn spaargeld en een maandelijkse € 100 van mijn familie.

De eerste week

De eerste week van mijn uitwisseling was geweldig. Het was een introductieweek voor alle internationale studenten van alle opleidingen. We werden in groepjes ingedeeld en daar gingen we een hele week iedere dag activiteiten mee doen; een paint and sip, een pub crawl, een silent disco, et cetera.

In de introductieweek heb ik een aantal andere studenten van andere opleidingen leren kennen, waar ik mijn gehele verblijf in Oslo contact mee heb gehouden. Ik kan het niet genoeg aanraden om naar deze introductieweek te gaan.

Vrienden maken

Het beste advies dat ik kan geven om vrienden te maken is bij een sportclub gaan. Ik ben lid geworden van OsloMet Lacrosse. Lacrosse was voor mij een nieuwe sport en ik kende nog niemand, maar vanaf training één wist ik dat dit de juiste keuze was.

De studenten waren sociaal en vonden het leuk dat ik bij hun team kwam. We hebben veel leuke dingen samen gedaan, zoals uitgaan en huisfeestjes, Skifest en de nationale dag vieren en vliegen naar Trondheim voor een wedstrijd.

Daarbij ben ik via deze sportclub bevriend geraakt met mijn beste vriendin die mij vervolgens introduceerde in haar eigen vriendengroep. Deze vriendengroep bestond uit allemaal Spaanse studenten. Met hen heb ik heerlijke avonden gehad met dansen en vooral veel lachen en plezier. Met mijn klasgenoten die dezelfde vakken volgden als ik heb ik ook een leuke tijd gehad. Zo zijn we regelmatig gaan langlaufen of hiken.

Leven in het buitenland

Een van mijn leukste ervaringen: Koningsdag vieren in Cafe Amsterdam. Draag iets oranjes en heb een topavond! Ik ben hier naartoe gegaan met een paar Nederlanders en heel wat Noren van de lacrossevereniging. Er werd Nederlandse muziek gedraaid, bitterballen geserveerd en iedereen was aan het dansen.

Ik ben erg enthousiast over mijn tijd in Oslo. Toch heb je altijd wel een wat minder leuke ervaring. Zo was ik op de ochtend van vertrek terug naar Nederland mijn toegangspasje in het appartement vergeten toen mijn ruimbagage nog binnen stond. Toen ben ik op onze verdieping heel hard op de deur gaan slaan en ‘help’ gaan roepen.

Uiteindelijk deed er gelukkig iemand voor mij open en konden we gewoon naar huis met alle bagage. Ik heb wonder boven wonder geen mental breakdown gehad, maar dat is denk ik toe te schrijven aan de relaxte mindset die ik had in en door Oslo.

Tips

  • Maak een balans van je inkomsten en uitgaven voor vertrek zodat je weet hoeveel je moet sparen.
  • Zorg dat je een creditcard hebt (gratis via Revolut), want je moet voor bijna alles met creditcard betalen. Denk hierbij aan ov en je kamerhuur.
  • Als je wilt langlaufen of schaatsen, kan je die gratis een week lenen bij BUA. Echt een aanrader!
  • Doe je boodschappen bij KIWI of REMA1000.

Waarom naar het buitenland?

Het is een geweldige ervaring en je wordt er zelfredzaam van. Daarbij was mijn vakkenpakket echt een verbreding op mijn kennis over basisonderwijs en kon ik dit nergens anders in Nederland volgen. Verder leer je zoveel verschillende mensen en culturen kennen.

Stel een vraag aan Isabella

Lees meer stories over