Jasmijn deed een minor in Istanbul
Mijn leukste herinnering aan mijn tijd in Istanbul was een last minute uitnodiging voor een Turkse bruiloft. Dit gebeurde in mijn allerlaatste week. Ik kan niet wachten om terug te gaan en iedereen weer op te zoeken.
"Studeren in Turkije leert je echt om heel zelfstandig te zijn. Wees ook niet bang om om hulp te vragen. Turken zijn super gastvrij en behulpzaam. De meesten willen vaak de tijd nemen om je te helpen."
Hoe zagen mijn dagen verder eruit in Istanbul? Çok güzel (erg goed)! Elke dag uit eten, internationale vrienden maken en genieten van het uitgaansleven. Als ik hieraan terug denk dan moet ik weer glimlachen.
Voorbereiding
Rond de kerstvakantie begon ik met oriënteren op mijn buitenlandavontuur. Ik had geen idee waar ik moest beginnen met zoeken. Na wat tips gevraagd te hebben van mijn docenten kwam ik uit op Istanbul.
Ik was nog nooit in Turkije geweest, maar Istanbul trok gelijk mijn aandacht. Ik wilde graag naar een land met een andere cultuur dan die ik al kende in West-Europa. Ook ligt Istanbul letterlijk op twee continenten die ik erg interessant vind, namelijk Azië en Europa.
Oké, op het gegeven moment werd het duidelijk: ik ga naar Istanbul. Door mijn Turkse vriendin die ik in Nederland had, kon ik een appartement vinden. Daar heb ik echt heel veel geluk mee gehad.
De eerste week
Eenmaal aangekomen in Istanbul besloot ik meteen om een aantal Facebook- en Whatsappgroepen toe te voegen. Dit zorgde al snel voor een sociaal netwerk, er werden borrels en feestjes georganiseerd. Mijn sociale leven had ik snel op de rit.
Ik ben wel tegen administratieve problemen aangelopen in Turkije. Veel vakken die ik wilde volgen bleken uiteindelijk alleen in het Turks gegeven te worden, of überhaupt niet beschikbaar te zijn voor internationale studenten. Bijna elke internationale student liep hier tegenaan; daarnaast wist niemand zijn/haar studentnummer waardoor de inschrijving voor nieuwe vakken niet mogelijk was. Regelmatig stonden er lange rijen voor het International Office.
Begin ook zo snel mogelijk met het aanvragen van een residence permit. Ik kreeg de mijne pas na heel veel moeite een week voordat ik weer terug zou gaan naar Nederland.
Daarnaast was de taalbarrière ook soms een probleem voor mij. Toen ik mijn residence permit ging regelen stond ik eigenlijk hulpeloos in de rij bij het Immigration Office. Niemand sprak Engels en ik had geen idee wat ik moest doen.
Wees assertief
Het meest belangrijke wat ik heb geleerd tijdens mijn exchange, is om assertief te zijn. Heb je geen studentnummer? Ga naar de International Office en kom net zo lang terug totdat je jouw studentennummer hebt ontvangen. Spreekt niemand Engels bij de Immigration Office? Bel een Turkse klasgenoot op en vraag of ze voor je willen vertalen.
Tips
Zelfs na een halfjaar in Istanbul gewoond te hebben, heb ik nog steeds niet alles gezien. Er is zo veel te doen en te beleven. Als je ook naar Turkije gaat, moet je een bezoek brengen aan Cappadocië. Daar gaan elke ochtend honderden luchtballonnen omhoog. Ook ben ik met vrienden naar Fethiye, Pamukkale en Ankara geweest. Als je met de bus gaat, is het echt supergoedkoop. Vaak worden er ook groepsreizen georganiseerd via Erasmus+-Whatsappgroepen.
Waarom naar het buitenland?
Naar het buitenland gaan leert je niet alleen om zelfstandig te zijn, maar het vergroot ook je wereldbeeld. Je leert heel veel over andere culturen en hoe andere mensen naar bepaalde onderwerpen kijken. Je onderneemt misschien andere activiteiten dan dat je normaal zou doen en je eet ander eten. Je komt meer te weten over de wereld om je heen.
Ik heb veel geleerd over de gastvrijheid van de Turken. Iedereen is altijd overal welkom en je maakt supersnel vrienden. Ik merk dat nu ik weer in Nederland ben, ik ook sneller mensen uitnodig en meer in de ‘iedereen-is-welkom’ mentaliteit ben gekomen.
Ik was vanuit mijzelf altijd al geïnteresseerd in andere culturen en na mijn tijd in Istanbul is dit alleen maar gegroeid. Het is zo leuk om nu nog met iedereen in contact te zijn op Instagram of om af en toe te facetimen met de vrienden die ik daar heb gemaakt.