Jeska ging naar Berlijn op uitwisseling én stage

Jeska maakte haar droom om in Berlijn te wonen waar met een uitwisseling tijdens haar studie. Met een studiebeurs en meeneembare stufi kon ze goed rondkomen. Ze had zo’n leuke tijd in Berlijn, dat ze er nog een stage aan vast plakte.
Geschreven door Jeska
Berlijn, Duitsland
Lees het verhaal van Jeska in Berlijn

Voor mij was de keuze snel gemaakt: ik wilde graag in een grote stad wonen én mijn Duits verbeteren. Dan valt je oog al snel op Berlijn. Ik was er al een stuk of vijf keer geweest, en dacht iedere keer dat ik wegging dat ik het heel gaaf zou vinden om er eens echt voor langere tijd te wonen. Nou, zo gezegd zo gedaan!

"Ik probeerde gelijk vanaf het begin overal Duits te praten, zoals in de supermarkt en in cafés, en op die manier leer je de taal ontzettend goed én snel!"

Voorbereiding

Via mijn universiteit (Universiteit Utrecht) kon ik mij aanmelden voor een uitwisseling met de Freie Universität in Berlijn. Ik kreeg de plek toegewezen en kon op zoek gaan naar een kamer! Dit was nog niet zo makkelijk… Berlijn is een enorme stad met een nog enormer woningtekort.

Je kon via de universiteit in een studentencomplex gaan wonen, maar dit zag ik niet zo zitten. De kamers waren erg klein, de keukens en badkamers moest je delen met veel mensen en de woningen waren bovendien erg ver van de stad. Dus ging ik zelf op zoek en dat duurde best even.

Maar… de aanhouder wint! Uiteindelijk heb ik iets gevonden via WG Gesucht, een app/website vergelijkbaar met Kamernet. Door te videobellen met de huisgenoten kon ik de kamer alvast ‘zien’ en kijken of er een klik was, en gelukkig was die er!

Dus vertrok ik op 1 september 2022 met mijn hele hebben en houwen in de trein… Nou ja, dat is niet helemaal waar. Aangezien het zo ‘dichtbij’ is, hebben mijn ouders een maand later nog wat extra spullen en mijn fiets naar Berlijn gebracht met de auto, want die kan je daar heel goed gebruiken!

Financiering

Voor een uitwisseling binnen de EU krijg je de Erasmus+-beurs, wat voor mij een hele opluchting was qua kostenplaatje. Dankzij die beurs, de OV-vergoeding die je van DUO krijgt én de studiefinanciering die gewoon doorloopt, kon ik zonder grote geldzorgen naar Berlijn vertrekken.

Over het algemeen liggen de kosten in Berlijn lager dan in Nederland (boodschappen, uitjes, uit eten gaan, et cetera). De huren daarentegen liggen, als je niet via de universiteit huurt, wel een stuk hoger. Dus al met al kwam ik net zoals in Utrecht goed uit.

De eerste week

De eerste week vond ik heel spannend. Ik woonde in Utrecht al een aantal jaar op mezelf, maar wonen in een nóg grotere stad waar ik de taal (nog) niet goed sprak, was hele andere koek. Ik ben heel erg blij dat ik me opgegeven had voor een voorbereidende taalcursus voor het semester begon: dit kan ik iedereen aanraden!

Naast de lessen over de Duitse taal werden er namelijk ook veel uitjes en sociale activiteiten georganiseerd, waardoor ik de stad echt goed leerde kennen en al veel leuke vrienden kon maken!

Leven in het buitenland

Een jaar in Berlijn wonen is nog steeds één van de gaafste dingen die ik gedaan heb. Na mijn exchange heb ik namelijk een stageplek in Berlijn gevonden, dus kon ik nog een halfjaar blijven!

Het is zo’n bruisende, interessante en boeiende stad. Er is zo veel geschiedenis en juist daardoor is het echt een stad voor iedereen. Er heerst een hele open en inclusieve sfeer, waardoor je je altijd welkom voelt. Er is werkelijk voor iedereen wat te doen, of je nou van technoclubs, kunst en cultuur of sport houdt, en dat vind ik zo fijn aan de stad.

Vrienden maken

Vrienden maken was eigenlijk helemaal niet moeilijk. Vooral andere exchange studenten zijn net als jij (vaak) alleen naar Berlijn gekomen, waardoor mensen echt ervoor openstaan om een praatje met je te maken en hopelijk vrienden te worden! Op mijn universiteit werden ook heel veel sociale activiteiten georganiseerd voor exchange studenten, wat het allemaal nog gemakkelijker maakt!

Tips

Begin echt op tijd te met alle praktische zaken te regelen als je naar het buitenland wil gaan voor je uitwisseling of je stage. Ik had gelukkig geen visum nodig, maar al het papierwerk rondom de Erasmus+-beurs, OV-vergoeding, studiefinanciering en het zoeken van een kamer namen veel tijd in beslag.

Daarnaast is het belangrijk, maar vooral ook leuk om tijd vrij te maken om met sociale activiteiten van de universiteit mee te doen, vooral als je niet in het studentencomplex van de universiteit woont.

Op die manier leer je ontzettend veel mensen kennen die net als jij aan één van de grootste avonturen van hun leven zijn begonnen. En de mensen die je op exchange leert kennen blijven echt je vrienden voor het leven, omdat je in zo’n korte tijd zo hecht kan worden!

Waarom naar het buitenland?

Omdat het een verrijking is in alle opzichten. Je leert een andere cultuur kennen, vaak een andere taal en een heleboel mensen die je in je ‘bubbel’ in Nederland misschien wel nooit tegen het lijf zult lopen. Daarnaast is het een ontzettend mooie kans om een tijdje op een hele andere plek te wonen en te leren écht helemaal op jezelf aan te kunnen!

Stel een vraag aan Jeska

Lees meer stories over