Jesse ging op uitwisseling naar Tokyo

Na lang wachten en soms moeizame voorbereidingen, kon Jesse eindelijk zijn droom waarmaken. Hij vertrok voor een semester naar Japan, waar eindeloos veel te ontdekken was.
Geschreven door Jesse
Tokyo, Japan
Lees het verhaal van Jesse in Tokyo

Het was altijd mijn droom om met een universitaire studie naar het buitenland te gaan. Dus na 2 jaar wachten was het zo ver!

"Vergeleken met Amsterdam is Tokyo vele malen goedkoper. Je kan het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil."

Na lang twijfelen tussen San Francisco en Tokyo, werd het uiteindelijk Tokyo. Mede omdat ik al een jaar in Amerika had gestudeerd en iets totaal nieuws wilde ervaren. Ik begon in september 2022 met een minor in Liberal Arts die was gefocust op de internationale politiek.

Voorbereiding

De nodige voorbereidingen moesten worden getroffen, voornamelijk het regelen van een accommodatie, vluchten en visa. Ondanks dat ik via de universiteit uit Japan, Sophia University, veel hulp kreeg, moest ik nog steeds veel dingen regelen.

De bureaucratie is groot in Japan en dat was ook te merken in het aanmeldproces. Ook omdat Japan nog in een lockdown zat, was het land voor buitenlanders gesloten en gingen sommige processen zeer stroef.

Financiering

Sinds dat ik wist dat ik op uitwisseling zou gaan, ben ik begonnen met sparen. Twee à drie dagen per week in de horeca werken en het omhoog schroeven van mijn DUO-lening zorgden voor een spaarpotje voordat ik ging. Een goede tip is om je OV Reisproduct om te zetten naar een vergoeding van €120.

Zorg dat je genoeg geld hebt om alle dingen te doen die je leuk vindt en wees tijdens je uitwisseling niet te zuinig. Vraag desnoods aan je omgeving om wat geld. Je kan het na je uitwisseling altijd terugverdienen en je bent maar 1x op uitwisseling.

Leven in het buitenland

Ik woonde voor mijn minor 5 maanden in Tokyo. Deze stad is eigenlijk al een land op zichzelf. Het is enorm groot en er wonen enorm veel mensen. Maar anders dan dat ik van een metropool had verwacht, was alles perfect geregeld. Treinen en metro’s rijden altijd op tijd en het leven gaat 24/7 door.

Ook op het gebied van de kosten viel het mij enorm mee. Ik ging elke dag uit eten en kocht voor in een klein restaurantje voor 2 euro aan ramen. Aan de andere kant is het natuurlijk ook mogelijk om bij de beste restaurants in Tokyo te eten, wat ik ook erg kan aanraden. Dit is een ervaring die je bijna móet meemaken.

Naast het eten, heeft Japan natuurlijk nog veel meer te bieden. Het reizen door dit land was ook iets geweldigs. Met de Shinkansen-hogesnelheidslijn was je binnen een dag aan de andere kant van het land.

Tips

Aangezien Tokyo bijna een land op zichzelf was, is het een aanrader om veel te reizen om de echte Japanse cultuur te beleven. Steden zoals Kyoto en Osaka zijn echte aanraders, maar ook het tropische gebied rond Okinawa en de skigebieden in het westen en noorden zijn echt gebieden die je niet kan missen.

Waarom naar het buitenland?

Het wonen en leven in het buitenland laat je groeien als persoon. Je realiseert dat je sociaal capabel bent. Je komt in je eentje in het buitenland en moet op een gegeven moment nieuwe vrienden maken.

Na 5 maanden heb je daar ineens een heel nieuw leven opgebouwd. Met sociale contacten, met een enorm internationaal netwerk. Dat geeft zelfvertrouwen, aangezien je allerlei dingen meemaakt die je normaal niet had meegemaakt.

De conclusie is: durf die stap te maken!

Stel een vraag aan Jesse

Lees meer stories over