Joyce liep stage in een Spaans ziekenhuis 

Via een stagebemiddelingsbureau vond Joyce een stageplaats en woonruimte aan de Spaanse costa. Een beurs van Erasmus+ maakte het financieel haalbaar. Haar Spaanse avontuur kon beginnen.
Geschreven door Joyce
Torrevieja, Spanje

Voorbereiding

De voorbereiding duurde lang maar verliep best soepel. Ik moest zelf heel erg veel regelen, mailen en overal achteraan moest zitten. Ik ben met veel verschillende mensen in contact geweest om mijn buitenlandse stage waar te maken en het was veel werk. Ik ben bezig geweest met de financiering, het verblijf en de stage zelf, verdeeld over een best lange tijd.

"Dit is een ervaring die goed is voor je studie én voor je persoonlijke ontwikkeling."

Er was op een gegeven moment een punt waar ik erg tegenaan liep. Dat moment kwam nadat ik wist dat je toestemming moet hebben van je Lbo'ers of je echt geschikt bent voor de stage. Dit was gelukkig geen probleem aangezien ik alles van het jaar had afgerond. Ook vond ik het allemaal erg veel geld kosten en ik wist niet hoe ik dit allemaal moest gaan betalen. Daarvoor moest ik gewoon afwachten op de beurs van Erasmus+. Daarnaast wilde ik ook nog Spaans leren, want ik wou daar natuurlijk niet aankomen zonder dat ik een woord Spaans sprak.
Dus als je dit echt heel graag wil moet je er wel wat voor over hebben. Maar uiteindelijk viel alles op zijn plek en kon ik naar Spanje afreizen.

Financiering

Ik kreeg tijdens mijn stage in het buitenland een beurs van Erasmus+. Dit heeft mij erg geholpen om alles te kunnen betalen, zoals huur, boodschappen, vervoer etc.

De eerste week in Spanje

Ik ging op stage via een bemiddelingsbureau Ik verbleef de eerste week met andere studenten in een villa in Alicante voor de Campusweek. Hier kreeg ik theorie –en praktijklessen verpleegkunde en volgde Spaanse les. Dit heeft mij erg geholpen met mijn kennis over de medische wereld. De eerste week op de stage zelf was echt meteen al superleuk. Ze lieten mij eerst nog alleen meekijken, maar de tweede dag mocht ik al veel meer. De Spanjaarden zijn heel verwelkomend en hebben erg veel vertrouwen in je en ik mocht al snel veel dingen zelfstandig doen. Na een week was ik al heel erg vooruit gegaan en ging ik echt met plezier naar mijn stage.

Leven in Spanje

Het bemiddelingsbureau heeft ook woonruimte voor me geregeld. Ik deel een appartement met 2 andere gezellige meiden. We wonen midden in het centrum van Torrevieja boven een restaurant met de supermarkt om de hoek! Veel dingen zijn goedkoper dan in Nederland dus dat is mooi meegenomen. Vervoer is hier ook geen probleem; openbaar vervoer en taxi’s zijn dichtbij. En het weer is hier geweldig!

Vrienden maken

Vrienden maken is hier makkelijk. Ik ben goed bevriend met mijn huisgenoten. Wij gaan samen uit en hebben op deze manier ook weer veel vrienden gemaakt. Op stage heb ik ook lieve mensen ontmoet. Daarnaast heb ik in de campusweek waar ik het al eerder over had ook vriendinnen gemaakt. Ze wonen allemaal in een ander dorp maar wel in de buurt, dus soms spreken we af om met zijn allen wat te gaan doen. Dus als je nou niemand hebt om mee te gaan, is dat absoluut geen probleem.

Tips

Mijn beste tip is om bij de voorbereiding snel overal achter aan te zitten en om mensen te benaderen zo nodig. Als je het allemaal laat hangen ben je misschien wel te laat of is alles pas rond op de laatste dag wat erg veel stress oplevert. Ook is een tip om elke maand je kosten te berekenen, kijk elke maand wat je kunt uitgeven zodat je niet tekortkomt. Als derde tip geef ik mee om zoveel mogelijk ervaringen op te doen, dus als je vrij bent doe alles wat op je bucketlist staat want dit is een tijd die je nooit meer gaat vergeten!

Waarom naar het buitenland?

Op deze manier leer je jezelf echt kennen. In Nederland ben je alles gewend en gaat alles vanzelf. In het buitenland ben je echt voor jezelf. Je moet alles zelf doen en gaat veel meer nadenken over de persoon die je bent. Je leert op jezelf wonen en niks is meer voorgekauwd. Dit is een ervaring die goed is voor je studie en voor je persoonlijke ontwikkeling.

Lees meer stories over