Julia in Mexico

Toen Julia de kans kreeg om via haar opleiding een minor te doen in Mexico hoefde ze daar niet lang over na te denken. Ook al was niet iedereen even enthousiast over de bestemming.
Geschreven door Julia
Ensenada, Mexico
Lees het verhaal van Julia in Ensenada

Toen ik hoorde dat het via mijn opleiding mogelijk was om een minor in Mexico te volgen was ik meteen verkocht. Ik studeer Tourism Management en tijdens het derde studiejaar is het mogelijk een semester naar het buitenland te gaan. Mijn familie en vrienden waren bij het horen van de bestemming niet allemaal even enthousiast, maar toen ik daar eenmaal was waren ze al snel van gedachten veranderd!

"Het minst leuke aan mijn buitenlandervaring? De vlucht terug naar Nederland."

Voorbereiding

Mexico heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen de negatieve publiciteit die soms omtrent het land op het nieuws komt. Van een eeuwenoude cultuur, een prachtige taal, de meest heerlijke taco’s tot een gaaf uitgaansleven, hagelwitte stranden en natuurlijk de beste tequila.

Qua voorbereidingen heb ik veel hulp gehad van de international office van mijn school en ook van de partneruniversiteit CETYS in Ensenada. Zij gaven ons een aantal opties voor accommodaties en dan moest ik zelfstandig contact opnemen met de huisbaas.

Ik moet eerlijk toegeven dat mijn klasgenootje en ik het ontzettend getroffen hebben. We hadden een vreselijk aardige huisbaas en haar vader woonde boven ons appartementje en schoot ons met alles te hulp. Wij noemde ons al snel onze Nederlandse hijas, wat dochters betekent!

Financiering

Ik heb voornamelijk veel gewerkt en gespaard in de maanden vooraf aan het avontuur. Daarnaast heb ik via DUO een kleine lening aangevraagd en steunden mijn ouders mij voor sommige activiteiten ook. Daarnaast kreeg ik de IMF-beurs van het eenmalige bedrag €525 (dus niet maandelijks).

Tips

Begin wel op tijd, want het aanvragen van een visum, verzekering en eventuele beurzen kan natuurlijk nog wel wat tijd in beslag nemen. Ook zou ik adviseren van tevoren een leuk potje € op te bouwen zodat je tijdens deze prachtige tijd niets hoeft te laten schieten.

Waar ik studeerde ligt dicht bij de grens van Amerika, waardoor de prijzen iets hoger lagen. Gelukkig is het huren van een appartementje in Mexico niet zo duur, daar was ik maandelijks omgerekend ongeveer €260 voor kwijt.

Eerste week

Omdat ik samen met mijn klasgenoot aan dit avontuur begon, was het al een stuk minder spannend om nieuwe mensen te leren kennen. In de eerste week leerden we de rest van de internationals kennen en zij waren stuk voor stuk ontzettend aardig.

Ook de universiteit organiseerde welkomstactiviteiten en er was een buddy program dat de feestjes verzorgde. Verder waren de locals ook heel behulpzaam en hadden veel geduld met ons Spaans. Na de eerste week voelde ik me dan ook al helemaal op mijn gemak en had ik al echt een thuis gecreëerd.

Leven in Mexico

Voordat ik naar Mexico vertrok had ik al wat kennis met de Spaanse taal. Dit hielp mij wel om mijn ervaring nog leuker te maken. Ik heb heel veel gepraat met taxichauffeurs, lokale mensen, leraren en andere studenten om mijn Spaans te verbeteren en hier zat zeker een meerwaarde voor mij in!

Iedere week was ik te vinden in de lokale salsa bar waar ik veel contact kon leggen met de locals. Voor mij voelde dit echt als thuiskomen en door de leuke contacten die ik eraan over heb gehouden zou ik zeker terugkeren. Door de taal te spreken en interesse te tonen in de leefwijze van de locals ga je je echt meer thuis voelen.

Verder kan ik met alle eerlijkheid zeggen dat het minst leuke wat ik heb meegemaakt mijn vlucht naar huis was. Ik had stiekem nog wel langer willen blijven!

Het belangrijkste voor mij is dat ik veel heb geleerd over de cultuur, zo heb ik bijvoorbeeld los días des muertos (de dag van de doden) mee kunnen maken in een traditioneel gebied van Mexico. Natuurlijk staat het ook goed op je CV, maar degene waar je het echt voor zou moeten doen ben jijzelf!

Waarom naar het buitenland?

Ik denk dat een buitenlandervaring je zoveel meer brengt dan alleen de studie. Je stapt uit je comfort zone, leert nieuwe mensen kennen, je vindt je weg in een nieuwe cultuur en ontdekt nieuwe gebruiken.

Mijn gouden tip: Explore! Omdat de vakken niet super moeilijk waren, kon ik me meer focussen op mijn persoonlijke ontwikkeling en het ontdekken van het land en de cultuur. Ik heb meerdere delen van het land ontdekt door lekker veel te reizen.

De combinatie van het hebben van een leventje in een vreemde stad en het ontdekken van andere delen van het land was voor mij echt perfect om een totaalplaatje voor mezelf te kunnen creëren van het land.

Stel een vraag aan Julia

Lees meer stories over