Lieke ging met een NL scholarship op uitwisseling naar Pittsburgh

Lieke's passie voor neurowetenschap bracht haar op het idee om op uitwisseling naar de VS te gaan. Met behulp van studiebeurzen kon ze dit avontuur financieren en een semester lang de onvergetelijke school spirit in Pittsburgh ervaren.
Geschreven door Lieke
Pittsburgh, Verenigde Staten
Lees het verhaal van Lieke in Pittsburgh

Vanaf het moment dat ik begon aan mijn studie Biofarmaceutische Wetenschappen in Leiden wist ik eigenlijk al dat ik naar het buitenland wilde. En toen ik er in mijn tweede jaar achter kwam dat ik neuroscience heel interessant vond, kwam de Verenigde Staten op mijn radar. Uiteindelijk ben ik zo voor 4 maanden op de University of Pittsburgh, Pennsylvania beland en heb daar de ervaring van mijn leven gehad.

"Voordat ik naar de VS ging maakte ik me best wel zorgen of ik me daar niet heel alleen zou voelen en of ik wel vrienden zou maken. Nu ik terugkijk waren die zorgen echt helemaal nergens voor nodig."

Voorbereiding

Mijn voorbereiding begon bij het aanmelden voor een uitwisseling aan Universiteit Leiden. Nadat ik geselecteerd was regelden zij mijn aanmelding aan de University of Pittsburgh (Pitt) en kon ik mijn visum en accommodatie gaan regelen.

Het visumproces was bij mij erg lang en stressvol vanwege lange wachttijden door corona, dus ik kan alleen maar adviseren om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Wat betreft accommodatie was mij van tevoren verteld dat dat via Pitt niet gegarandeerd was, maar na wat mailtjes heb ik gelukkig toch op deze manier een kamer gekregen.

Financiering

Hiernaast bestond mijn voorbereiding ook uit het aanvragen van verschillende beurzen. Zo heb ik me aangemeld voor de NL scholarship en deze beurs van € 1.250 ontvangen (dit bedrag is nu verhoogd naar € 2.500). Daarnaast heb ik nog de LUSTRA+-beurs van de Universiteit Leiden van € 450 en een vergoeding van € 104 per maand voor mijn studenten-OV aangevraagd.

De eerste week

De eerste twee weken in Pittsburgh bestonden voor mij uit een introductieweek voor internationale studenten en een voor alle eerstejaarsstudenten. Deze periodes waren ideaal om kennis te maken met de stad en vast andere studenten te leren kennen.

Ik had ook een Nederlandse huisgenote die rond dezelfde tijd aankwam als ik. Dit heeft mij vooral de eerste paar dagen erg geholpen aangezien ik er toch wel moeite mee had om opeens duizenden kilometers van mijn familie weg te zijn. Die eerste week hebben wij veel steun gehad aan elkaar en hierdoor gelijk een hechte band opgebouwd.

Leven in het buitenland

Het mooiste aan mijn periode in de VS vond ik het meemaken van de school spirit. Homecoming, pep rallies, fall fest, en de american football games waren voor mij precies de ervaringen die ik verwacht had en toch zo veel beter om echt mee te maken.

Maar ik haalde ook veel meer plezier uit de kleine en gewone dingen. Ergens in een koffietentje zitten en een boek lezen was mijn standaard in het weekend en ook al lijkt dit niet bijzonder, het feit dat je dat ‘aan de andere kant van de wereld’ doet maakt het toch speciaal.

Vrienden maken

In de eerste introductieweek raakte ik gelijk in contact met de andere uitwisselingsstudenten en doordat je allemaal dezelfde ervaring meemaakt, zorgt dat al voor een band. Daarnaast leerde ik een groep Amerikanen kennen die ook allemaal buitenlandervaring hadden en werd door hen uitgenodigd voor onder andere een cook-out, Halloween-feest, pokeravond, en gewoon gezellig eten.

Ik merkte wel verschil in het sociale leven in Amerika en in Nederland. In Amerika speelt het sociale leven zich veel op de universiteit af. Pitt had bijvoorbeeld 600 verschillende clubjes waar je lid van kon worden. Zo ging ik elke maandag vergaderen met een commissie die activiteiten voor studenten organiseerde, elke woensdag naar de kunstclub, en elke donderdag boogschieten. Op deze manier was het eigenlijk heel makkelijk om ook Amerikanen te leren kennen.

Tips

  • Begin met het aanvragen van je visum zodra je bent aangemeld bij je universiteit in het buitenland. Het proces duurt lang en er is geen manier om het sneller te laten gaan of erachter te komen wanneer het klaar is.
  • Zeg zo veel mogelijk ja! Dit is de perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen en het meeste uit je buitenlandervaring te halen.

Waarom naar het buitenland?

Ik denk dat een buitenlandervaring je veel meer op levert dan alleen een leuke tijd op een andere plek. Zo heb ik zelf geleerd om beter op mezelf te kunnen zijn en alleen activiteiten ondernemen. En heb ik veel meer vertrouwen gekregen in wie ik ben als persoon. Ik ben nu een jaar terug en nog steeds merk ik hoeveel mijn tijd in het buitenland heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling.

Stel een vraag aan Lieke

Lees meer stories over