Lisa deed haar bachelor aan Harvard in de VS

Lisa liet zich niet afschrikken door de uitgebreide aanmeldprocedures en koos voor een volledige bachelor in de VS. Na 4 jaar op de campus van Harvard is ze niet alleen een diploma, maar ook een hele bijzondere levenservaring rijker.
Geschreven door Lisa
Cambridge, Verenigde Staten
Lees het verhaal van Lisa op Harvard

In maart 2017 hoorde ik dat ik toegelaten was voor een bachelorstudie aan Harvard. Een paar maanden later zat ik in het vliegtuig naar Boston en verhuisde ik naar mijn kamer op campus in Harvard Yard. Het was het begin van een ontzettend bijzondere, intensieve, maar vooral leuke tijd!

"Studeren aan Harvard is financieel gezien een stuk toegankelijker dan velen denken!"

Voorbereiding

De aanmeldingsprocedure voor Amerikaanse universiteiten is erg uitgebreid. Ik moest verschillende toetsen maken (en daar hoog op scoren), motivatiebrieven schrijven, docenten om aanbevelingsbrieven vragen, cijferlijsten opsturen, en lijsten over hobby’s en prestaties invullen. Ik kende niemand die zich aan Harvard had proberen aan te melden, dus zocht ik veel informatie op websites en fora om een beter idee te krijgen van hoe ik een zo goed mogelijke application kon insturen.

Financiering

Het officiële collegegeld voor Harvard College bedraagt bijna $ 80.000 dollar. Echter garandeert Harvard elke bachelorstudent die financiële ondersteuning nodig heeft financial aid. Hoeveel financial aid je ontvangt hangt af van het inkomen van je ouders - ik betaalde wel wat collegegeld, maar veel minder dan het volle bedrag.

Bovendien wonen alle bachelorstudenten op campus en eet je in de dining halls – kosten die ook meegenomen worden in jouw hoeveelheid financial aid.

De eerste week

Mijn tijd aan Harvard begon met een speciale introductieperiode voor internationale studenten. Hier werden we niet alleen geholpen met praktische zaken (openen van een bankrekening, simkaart kopen, visa documenten ondertekenen, etc.) we kregen ook leuke presentaties van ouderejaars internationale studenten, en deden veel sociale activiteiten. Een ontzettend leuke tijd, en een fijne manier om alvast andere studenten te leren kennen.

Studeren aan Harvard

Het is lastig om 4 jaar in een kort stukje tekst te vatten, maar ik heb een ontzettend leuke en bijzondere tijd aan Harvard gehad. Ik volgde vakken uit verschillende vakgebieden, van informatica tot psychologie, en Arabisch tot Duitse literatuur. Uiteindelijk koos ik politicologie als major met een minor in Midden-Oostenstudies.

Professoren aan Harvard zijn vaak erg benaderbaar en leren graag de studenten die hun vakken volgen kennen. Omdat Harvard zo een toonaangevende universiteit is, werken er niet alleen bekende professoren en professionals, er komen ook regelmatig staatshoofden op bezoek. Zo kwam het dat ik de voormalige minister-president van Jordanië ineens vragen mocht stellen in mijn Middle Eastern Politics-vak en dat Jacinda Ardern (destijds minister-president van Nieuw-Zeeland) bij mijn afstudeerceremonie speechte!

Een studie aan Harvard is echter ook hard werken. Door de vele opdrachten, papers, en toetsen is het heel normaal om van ‘s ochtends tot ’s avonds met de studie bezig te zijn, ook in het weekend. Dit is soms best heftig, maar omdat iedereen om je heen het doet voelt het relatief normaal.

Leven op de campus

Daarnaast is het zeker niet zo dat studenten aan Harvard alleen maar studeren. Doordat iedereen op campus woont en in de dining halls eet, zie je vrienden veel en zijn er ook veel feestjes en andere sociale activiteiten.

Ik had een mix van Amerikaanse en internationale vrienden, wat ontzettend leuk en leerzaam was! Door gesprekken met vrienden uit Ohio, Missouri, Brazilië, Palestina, Spanje, Soedan, Australië, Puerto Rico, Hongkong, et cetera heb ik zoveel over de wereld en verschillende landen en culturen geleerd – voor mij het hoogtepunt van Harvard!

Harvard-studenten zijn bovendien erg actief bij verschillende clubs en organisaties. Zelf zat ik tijdens mijn tijd aan Harvard onder andere in het zeilteam, organiseerde ik evenementen voor internationale studenten, deed vrijwilligerswerk bij een daklozenopvang, gaf ik yogales, danste ik salsa en bachata, en ging ik in de weekenden met de outdoorclub in de bergen van Vermont of New Hampshire wandelen.

Tips

Een universiteit als Harvard binnenkomen is niet makkelijk. Hoge cijfers zijn belangrijk, maar niet voldoende. Amerikaanse topuniversiteiten verwachten ook dat je buiten de lessen om actief bent, bijvoorbeeld bij clubs op school of als vrijwilliger. Lees je goed in, er is online, zowel op officiële websites als op fora, heel veel te vinden qua advies.

Sla tegelijkertijd niet door in het voldoen aan een bepaald profiel. Een universiteit als Harvard is vooral ook op zoek naar unieke, interessante personen, dus houd de aanmelding dicht bij jezelf.

Waarom naar het buitenland?

Als je op zoek bent naar academische uitdaging en een bijzondere levenservaring, kan ik een bachelorstudie aan Harvard absoluut aanraden! Sowieso gaat er een compleet andere wereld voor je open als je in het buitenland studeert, dus ik zou die kans zeker niet missen!

Stel een vraag aan Lisa

Lees meer stories over