Master in Oostenrijk!
In september 2021 heb ik een auto vol geladen en ben ik naar Innsbruck in het prachtige Oostenrijk gereden. Na mijn Bachelor Aviation Engineering in Amsterdam, waar ik vanwege een abrupte onderbreking door een skiongeluk pas na 6 jaar klaar mee was, besloot ik al dat ik uiteindelijk verder wilde studeren in een andere richting.
''De wereld ligt voor je open als je jong bent!''
Mijn bedoeling was altijd om na mijn Bachelor een reis te gaan maken om daarna weer verder te gaan studeren. Helaas lukte dit in eerste instantie niet vanwege een lang revalidatie traject en toen ik uiteindelijk fysiek hersteld was én mijn Bachelor op zak had, kwam Corona om de hoek kijken...
Daarom besloot ik mij aan te melden voor de pre-master Biomedical Engineering in Groningen met het doel om tijdens de aansluitende master een traject aan buitenlandse universiteiten te gaan volgen. Echter werd medegedeeld dat dit traject wegens Covid geannuleerd was voor onbepaalde tijd. Ondanks dat het leven en studeren mij daar erg goed beviel, kriebelde het nog steeds heel erg om het buitenlandse avontuur aan te gaan.
Voorbereiding
Na het afronden van de pre-master besloot ik om mij direct in te schrijven voor de selecties van diverse master studies aan buitenlandse universiteiten, zodat Covid mij niet tegen kon houden als ik gewoon woonachtig en studerend áán een universiteit in dat land zou zijn!
In eerste instantie werd ik aangenomen voor verschillende masters, maar wilde ik het liefst naar Oostenrijk en uiteindelijk haalde ik ook deze toelating! Zodoende had ik nog 6 weken de tijd om Nederland te verlaten en mij te installeren in Innsbruck! Nu volg ik hier de tweejarige master Medical Technologies aan de MCI Universiteit.
Qua voorbereiding heb ik niet veel hoeven doen, aangezien ik naar een land ben gegaan wat binnen de EU valt. Hierdoor zijn dingen als een verblijfsvergunning aanvragen niet nodig en kun je jouw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Door het volgen van de checklist-studeren-in-het-buitenland van de rijksoverheid, kreeg ik een duidelijk overzicht van alles wat ik moest gaan regelen.
Financiering
Normaal gesproken is het studeren voor studenten uit EU-landen gratis, tenzij je in mijn geval naar een particuliere universiteit gaat. Echter is dit dan even duur als de studiekosten in Nederland.
Het huren van een woning en het leven hier is ook vergelijkbaar qua kosten en vaste lasten met Nederland, dus hierin veranderde weinig!
De eerste week
Anderhalve week voor mijn eerste studiedag ben ik aangekomen in Innsbruck. Zo kon ik in alle rust mijn spullen uitpakken, inkopen doen, formele zaken regelen, de omgeving verkennen en contact zoeken met andere (internationale) studenten.
Tips
Neem op tijd contact op met DUO om zaken te regelen zoals inschrijven en het regelen van o.a. OV-vergoeding. Dit duurt echt maanden kom ik nu achter.
M.b.t. het vinden van huisvesting raad ik aan z.s.m. iets te zoeken en een persoonlijk en uitgebreid bericht te sturen om de aandacht en interesse te wekken!
Om sociale contacten buiten studiegenoten te krijgen, raad ik het aan om te zoeken naar de (internationale) introductie of oriëntatie dagen of activiteiten. Deze zijn soms niet erg goed gepromoot, maar als je goed zoekt via google, Instagram of Facebook, zijn er veel leuke activiteiten te vinden en om aan mee te doen!
Waarom naar het buitenland?
De grenzen zijn vrij om het avontuur aan te gaan en om buiten jouw comfortzone gaan. Hier leer je veel van en zo kom je in aanraking met veel andere culturen en nieuwe mensen!
Je leert veel van uit je comfortzone stappen, en het is superleuk om met mensen uit andere landen en culturen in contact te komen. De wereld ligt voor je open als je jong bent!