Max deed een minor in Indonesië
Al sinds ik klein was wist ik dat ik later in het buitenland wilde gaan werken. Ik heb een hart voor de natuur, maar ook voor de mens. Ik vond een balans in mijn opleiding op Van Hall Larenstein, waar ik mij kon specialiseren in tropische bosbouw.
“Je wordt een ander mens wanneer je je laat inspireren in een vreemde omgeving.”
Met deze gedachte verdiepte ik mij in een mogelijke projectminor in Indonesië en deze droom werd werkelijkheid! In een lokaal dorp mocht ik onderzoek doen naar het verduurzamen van de palmolie-industrie voor lokale boeren in Indonesië.
Voorbereiding
Mijn minor begon in februari in Nederland en in april vertrok ik voor veldwerk naar Indonesië. Vanaf februari kon ik mij gericht gaan voorbereiden op de reis. Dit klinkt kort van te voren, maar het project waarvoor ik naar het buitenland ging was al ingelicht in november, dus ik was toen al begonnen met inlezen.
Het voorbereiden vanaf februari bestond met name uit de visumaanvraag, waar nog behoorlijk wat tijd in ging zitten. Verder sprak ik ook veel met mijn docenten hier in Nederland en in Indonesië.
Financiering
Wat veel studenten niet weten is dat er meer financieringsmogelijkheden zijn dan je denkt! Als je deze mogelijkheden combineert, houd je een leuk bedrag over wat je waarschijnlijk hard nodig hebt. Dit kun je allemaal regelen via DUO. Zo kan je tijdelijk je studenten-ov omzetten naar een vergoeding of kan je gebruik maken van een tijdelijke uitwonende beurs. Ik had ook het voorrecht dat het project maandelijks een vergoeding voor mij apart kon zetten.
De eerste week
Ik ging niet alleen op reis, maar samen met mijn medestudent Caspar. We hadden besloten een week eerder naar Indonesië te gaan. We hadden hard doorgewerkt, waardoor we deze week vakantie konden inplannen. We besloten ons compleet te storten op de Indonesische cultuur door naar Yogyakarta af te reizen.
Yogyakarta kun je beschouwen als het culturele hart van het land. We waren zo’n beetje de enige toeristen en werden zo zelf de grootste attractie voor de Indonesiërs. In die week hebben we veel kunnen leren over de Indonesische cultuur, wat een goede voorbereiding was.
Leven in het buitenland
Het grootste deel van mijn tijd in Indonesië was ik op Sumatra tussen de palmolieplantages. Je moet je voorstellen dat je de enige buitenlander bent, dat niemand Engels spreekt en dat de dichtstbijzijnde grote stad drie uur rijden met auto is over onverharde wegen. Toen ik net aankwam in het dorp waar ik vijf weken zou gaan wonen, moest ik dit heel even laten bezinken. Er was namelijk niks anders dan huizen en oliepalmen.
Caspar en ik woonden lokaal in een huisje samen met twee studenten van de universiteit in Indonesië. Zij hielpen ons tijdens onze veldwerkperiode en konden voor ons vertalen. Het huisje was geregeld door de universiteit.
We werden opgenomen in het dorp en maakten snel vrienden. De jongeren van het dorp namen ons overal mee naartoe en leerde ons alles over de omgeving. De beste ervaring van mijn reis is daarom ook de gastvrijheid van iedereen in het land.
Een vervelende ervaring
Natuurlijk komt het nooit uit om ziek te worden, maar wanneer je op reis bent al helemaal niet. Met de gebieden waar ik heen zou gaan, wist ik dat ik risico liep om gestoken te kunnen worden door de mug die dengue verspreid. Het overkwam mij ook en ik belande in het ziekenhuis. Ik heb drie dagen in het ziekenhuis gelegen en in totaal nog zeker 1,5 week na mijn ziekhuisopname rustig aan moeten doen.
Wanneer je naar een gebied reist (in mijn geval de tropen), wees je dan bewust van de lokale ziektes en bereid je hier op voor. Besteed voor je vertrekt extra aandacht aan een goede reisverzekering en neem gezondheidsrisico’s door. Reisvaccinaties raad ik ook erg aan!
Waarom naar het buitenland?
Het buitenland is iets onbekends! Andere culturen! Het maakt mij nieuwsgierig om alles hierover te weten te komen en mij totaal mee te laten nemen in ervaringen die ik hier in Nederland nooit zou opdoen. De wereld is zo groot en elke persoon heeft een ander verhaal. Het is een voorrecht als je in de praktijk op deze manier ervaring kunt opdoen en daarom zou ik iedereen aanraden de wijde wereld in te trekken.