Michael liep stage op Malta met Erasmus+

Michael was nog nooit alleen in het buitenland geweest, maar greep de kans om zijn mbo-stage op Malta te doen gelijk. Het werd een avontuur vol cultuurverschillen, vrienden van over de hele wereld en herinneringen voor het leven.
Geschreven door Michael
Sliema, Malta
Lees het verhaal van Michael op Malta

Toen ik hoorde dat de mogelijkheid er was om op stage in het buitenland te gaan, wist ik: Michael, dit moet jij doen!

"Live a life you will remember."

Voorbereiding

De voorbereiding ging goed, maar zeker niet altijd soepel. Ik was voor mijn opleiding de eerste, dus ik was een soort proefkonijn. Dit zorgde ervoor dat we tegen bepaalde dingen aanliepen die we niet voorspeld hadden, bijvoorbeeld bij het aanvragen van de Erasmus+-beurs. Ook al waren een aantal dingen last minute, alles was wel op tijd geregeld.

Mijn accommodatie hebben wij geregeld in samenwerking met een bedrijf in Malta. Het was fijn om dit vooraf geregeld te hebben, zo kwam ik ook niet voor verrassingen te staan. Minder belangrijke dingen regelde ik op locatie, het moet natuurlijk wel een avontuur blijven.

Financiering

Ik had vooraf een financieel plan gemaakt. Klopte dit volledig? Nee, maar dit zorgt wel voor richtlijnen voor hoeveel je ongeveer gaat uitgeven. Ook had ik recht op de Erasmus+-beurs, uitwonende beurs en een ov-vergoeding van DUO.

De eerste week

Het begin was natuurlijk ontzettend spannend. Het was voor mij de eerste keer alleen weg, de eerste keer langer dan een week van huis en de eerste keer vliegen, oftewel een heel avontuur waar ontzettend veel op mij afkwam.

Eenmaal in Malta stond er een taxi voor mij klaar die mij naar mijn accommodatie zou brengen. Dit hadden wij vooraf al geregeld. De taxichauffeur woonde pas een maand in Malta en sprak alleen Hindi. Dus veel werd er niet gesproken, maar lachen konden we zeker. Op dit moment kwam ik ook achter de Maltese rijstijl, zoals de Maltezen zelf zeggen: you don’t have to be a good driver, you have to be a crazy driver.

Eenmaal bij de accommodatie begon het avontuur. Ik deelde een appartement samen met 6 Spanjaarden en 1 Koreaan. Gelukkig waren ze ongelofelijk gezellig en gastvrij, dus voelde ik mij gelijk welkom.

Leven in het buitenland

Ik merkte gelijk dat ik rustig aan moest doen. Gewoon op de dag leven, want rennen en plannen heeft toch geen zin. En dit beviel mij ontzettend goed, omdat plannen nou niet mijn sterkste punt is.

Ik liep stage bij Marks & Spencer in Valletta. Ik woonde zelf in Sliema en ging elke dag met de boot naar werk, aangezien dit veel sneller en mooier is dan met de overvolle bus die nooit op tijd kwam. Hier merkte ik erg goed dat de manier van omgaan met de consument heel anders is dan de Nederlandse consument.

Vrienden maken

Mijn kamergenoten vertrokken na 2 weken aangezien zij er al langer waren. Toen werd het echt multicultureel met kamergenoten uit, Australië, Brazilië, Turkije, Cyprus, Frankrijk, Zuid-Korea en Zuid-Afrika. Dit zorgde voor ontzettend veel cultuurverschillen die ik meemaakte vanaf het moment dat ik uit bed stapte tot het moment dat ik weer naar bed ging.

Wel was het moment van uit bed stappen verschillend, aangezien mijn Braziliaanse kamergenoot ontzettend hard snurkte. Soms was het dus ook wel eens een nachtje op de bank, maar dit zien we maar als part of the adventure.

Samen koken, samen uitgaan, samen op avontuur en samen herinneringen voor het leven maken. Je kent elkaar pas net, maar je zit allemaal in een vreemd land ver van je familie en vrienden, wat een hele mooie band schept. Ik had ook ontzettend leuke collega’s die mij het prachtige eiland hebben laten zien en ik ben erg goed bevriend geworden met een stagiair die uit Parijs kwam.

Waarom naar het buitenland?

Ik kijk echt ontzettend leuk terug op deze tijd en krijg elke keer dat ik eraan denk weer een glimlach op mijn gezicht.

De vrienden die ik daar heb gemaakt zijn nu allemaal weer terug thuis, wat dus inhoudt dat ik vrienden over de hele wereld heb. Ik ben van plan om veel van hun ooit te gaan bezoeken en heb ook al 3 mensen in Nederland kunnen verwelkomen toen ze hier op bezoek kwamen.

Een stage in het buitenland is spannend, maar het brengt zo veel moois. Ik zou het zo over doen en hoop dit ook zeker te gaan doen in een nieuw land met nieuwe avonturen.

Stel een vraag aan Michael

Lees meer stories over