Op avontuur in Zweden met een VSB-fonds beurs!

Julia deed een volledige master in Zweden, waarbij de mix tussen plezier en plicht elkaar perfect afwogen.
Geschreven door Julia
Jönköping, Zweden

Tijdens mijn bachelor Tourism Management kreeg ik de reiskriebels flink te pakken; van korte tripjes binnen Europa tot een semester in Mexico en een stage in Spanje. Toen ik hoorde over de VSBfonds Beurs wist ik dat ik deze kans niet aan mij voorbij kon laten gaan en ben ik onderzoek gaan doen naar een master die ik volledig in het buitenland kon volgen. Uiteindelijk wekte vooral de master Global Management in Jönköping mijn interesse!

"Nooit voor een gehele opleiding en nooit moest ik echt mijn leventje helemaal opbouwen. Dit is in het begin best spannend, maar nu kijk ik met trots terug op alles wat ik voor elkaar heb gekregen".

Voorbereiding

Om mezelf voor te bereiden op mijn tijd in Zweden ben ik natuurlijk begonnen met de aanmeldingsprocedure bij mijn universiteit; Jönköping University. Hiervoor moest ik een motivatiebrief schrijven en een aantal documenten insturen, zoals een bewijs van mijn niveau wat betreft de Engelse taal. Nadat ik was aangenomen kreeg ik vanuit de universiteit een aantal opties qua accommodaties waar ik uit kon kiezen.

Daarnaast heb ik natuurlijk ook alvast wat Duolingo gespeeld om een beetje kennis te krijgen over de Zweedse taal. Verder is het handig om een creditcard aan te schaffen en kreeg ik van mijn vader alvast wat Zweedse kronen, want euro’s heb je hier niet; wat veel mensen niet weten.

Financiering

Om mijn buitenland avontuur te financieren heb ik mij aangemeld voor de VSBfonds Beurs. Mocht je dit doen raad ik je aan om op tijd te beginnen, want de aanmeldingen kosten flink wat tijd. Je moet o.a. een begroting opstellen, een motivatiebrief schrijven en jezelf verkopen in een interview wanneer je door de eerste selectieronde komt.

Ik ben dit jaar een van de gelukkigen geweest die een beurs heeft mogen ontvangen dus mocht je insider's tips & tricks zoeken, be my guest! Daarnaast heb ik veel gewerkt en gespaard en heb ik mijn baantje remote meegenomen om ook tijdens mijn studie nog wat geld te kunnen bijverdienen. Verder heb ik mijn ov-reis product omgezet in een vergoeding wat maandelijks ook nog ongeveer €100,- is.

De eerste week

Bij aankomst ging ik eerst op zoek naar mijn accommodatie, dit is natuurlijk altijd een spannend moment omdat het belangrijk is dat je je thuis voelt! Ik zorg er dan ook altijd voor dat ik van tevoren wat foto’s uitprint om op te hangen in mijn kamer.

De student union van mijn universiteit organiseert de grootste kick-off week binnen Europa dus ik had vrij veel geluk omdat ik daardoor tijdens de eerste week al heel veel leuke mensen mocht ontmoeten tijdens allerlei verschillende activiteiten. Van pubcrawls, beachvolleybal en een nachtmissie door de stad tot diners en barbecues. De week daarna begonnen de lessen pas en kwam het serieuzere stukje om de hoek kijken.

Leven in Zweden

Dankzij de kick-off had ik al snel vrienden gemaakt waarmee ik op pad ging om de omgeving te ontdekken. Hierdoor leerde ik de stad en de omgeving al snel kennen, wat mij extra thuis liet voelen!

Het leven in Zweden is iets duurder dan ik gewend ben in Nederland, maar dat weerhield ons niet van het doen van een fika. Dit is een koffiemomentje met een zoetigheid, zoals de welbekende kanelbüller en de Zweden zijn hier helemaal gek op.

Waarom naar het buitenland?

Voordat ik deze master begon, ben ik al een aantal keer voor een langere periode in het buitenland geweest. Nooit voor een gehele opleiding en nooit moest ik echt mijn leventje helemaal opbouwen.

Dit is in het begin best spannend, maar nu kijk ik met trots terug op alles wat ik voor elkaar heb gekregen. Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen, meer initiatief te nemen en mijn zelfstandigheid heeft ook zeker nog een boost gekregen.

Stel je vraag aan Julia

Lees meer stories over