Stan ging voor stage naar Buenos Aires

Na twee videocalls had Stan een stageplaats gevonden in het land van Koningin Maxima, Maradona, wijn, voetbal en steaks.
Geschreven door Stan
Buenos Aires, Argentinië

Het begon allemaal met het regelen van een stagebedrijf. Na twee videocalls met het bedrijf aldaar was ik aangenomen! Gedurende een periode van een half jaar zou ik het land van Koningin Maxima, Maradona, wijn, voetbal en steaks mijn thuis mogen noemen. Het verdere voorbereiden kon beginnen.

"Maak gebruik van Facebook-groepen. Dit is een super manier om snel en informeel nieuwe mensen te leren kennen."

Voorbereiding

Ongeveer een week voordat mijn stage officieel zou beginnen arriveerde ik in Buenos Aires. Omdat ik nog niet wist wanneer ik het land wilde verlaten, had ik een flexibel ticket gekocht. Zo kon ik de datum altijd wijzigen. Vaak is het goedkoper om een retourticket te boeken dan twee enkeltjes.

Ik wilde liever niet in een studentenhuis wonen maar graag een eigen appartement hebben. Ik heb mijn appartement geboekt via Airbnb. Dit zal ongetwijfeld niet de goedkoopste oplossing zijn geweest, maar wel een betrouwbare en veilige optie.

De geschiedenis van Argentinië is niet altijd even positief geweest. Het is wel belangrijk je hierin te verdiepen omdat van veel gebeurtenissen de sporen nog steeds zichtbaar en merkbaar zijn. Verder verkeert het land in financieel zwaar weer, heerst er een enorme werkeloosheid en zal de inflatie dit jaar bijna 100% aantikken. Desondanks zijn de mensen super gastvrij en vriendelijk!

Ik heb gebruik gemaakt van een toeristenvisum, dit krijg je bij aankomst op de luchthaven. Hiermee mag je 90 dagen in Argentinië blijven. Na de 90 dagen moet je kort het land uit om vervolgens een nieuw visum te krijgen. Veel mensen doen het op deze manier, omdat het veel kosten en papierwerk bespaart.

Ik ben een dagje met de ferry naar Uruguay gegaan. Na ongeveer 50 minuutjes kom je aan in Uruguay. Bij terugkomst in Argentinië kreeg ik een nieuw visum, de kosten van een dagtripje Uruguay liggen rond de € 50.

Financiering

De belangrijkste tip voor Argentinië is het NIET gebruikmaken van betaalpassen of creditkaarten. Mede door de hoge inflatie is de vraag naar andere valuta erg groot. De bank in Argentinië biedt ongeveer 120 peso’s per euro, terwijl de Western Union of wisselkoerskantoren aldaar je rond de 300 peso’s per euro bieden. Dus voor buitenlanders is het erg lucratief om alles in de lokale munt cash te betalen.
Tip: neem dus vooral euro’s in cash mee, en wissel regelmatig om naar Argentijnse peso’s.

De huur van mijn appartement was net iets minder dan € 700 per maand. Verder was ik € 50 per week kwijt aan boodschappen, telefoon en Ov-kaart. Mijn retourvlucht was rond de € 800, direct met KLM vanuit Amsterdam.

Ik heb veel vrijheid gekregen om ook andere delen van Argentinië te ontdekken. Bedenk vooraf of je ruimte hebt om te reizen. Dit neemt namelijk de grootste hap uit je budget. Voor al mijn reisjes was ik ongeveer € 3.000 kwijt.

Mijn eerste week in Buenos Aires

Gedurende mijn eerste week ben ik vooral veel op pad geweest om de prachtige stad te leren kennen. Buenos Aires heeft een super metrosysteem dat ook nog eens erg goedkoop is, hiermee cross je de hele stad door. Verder heb ik praktische zaken geregeld zoals een simkaart, metrokaart, boodschappen etc.

Via Facebook ben ik in contact gekomen met een Franse backpacker die ook net was aangekomen in Argentinië. Samen hebben we verschillende activiteiten ondernomen en zijn we uit geweest.

Tips

Maak gebruik van Facebook-groepen, enkele voorbeelden zijn “International students/interns in Buenos Aires” en “International expats”. Via deze groepen worden verschillende evenementen georganiseerd waar je kosteloos aan kunt deelnemen. Dit is een super manier om snel en informeel nieuwe mensen te leren kennen.

Als je geen kennis hebt van de Spaanse taal, volg dan in Nederland of direct bij aankomst een cursus voordat je aan je verplichtingen begint. Het niveau Engels is slecht, en ze verwachten dat jij enige kennis van de Spaanse taal hebt.

Must do

Je mag Argentinië niet verlaten zonder een voetbalwedstrijd te hebben bijgewoond. Ikzelf ben via via lid kunnen worden van Boca Juniors, en heb vaak van de sfeer en passie van Argentijns voetbal kunnen genieten.

Stel een vraag aan Stan

Lees meer stories over