Stap uit je comfort zone: ga naar het buitenland!

Voor haar master Gender Studies ging Wies naar het land van de gendergelijkheid, Zweden. Daar ging een wereld voor haar open: “Je leert veel van uit je comfortzone stappen, en het is super leuk om met mensen uit andere landen en culturen in contact te komen."
Geschreven door Wies
Göteborg, Zweden
Lees het verhaal van Wies in Göteborg

In augustus 2019 vertrok ik naar de stad Göteborg in het mooie Scandinavische Zweden. Na mijn bachelor nam ik een tussenjaar om te werken, maar ik was ervan overtuigd dat ik nog verder wilde studeren.

“Een van de positieve aspecten van studeren in Zweden is dat het studeren voor EU-studenten volkomen gratis is!”

In eerste instantie had ik me ingeschreven voor een master Gender Studies in Utrecht, maar al snel besloot ik het avontuur aan te gaan en in Zweden te gaan studeren. Momenteel volg ik de master Gendering Practices aan de Universiteit van Göteborg, een tweejarige masteropleiding.

Voorbereiding

Naast huisvesting, hoefde ik eigenlijk niet veel te regelen! Als EU-lid hoef je geen verblijfsvergunning aan te vragen, en kun je vrij gemakkelijk naar Zweden verhuizen.

Wel is het nodig om bij de belastingdienst een persoonlijk identiteitsnummer aan te vragen als je langer dan een half jaar in Zweden verblijft. Hiermee kun je je bijvoorbeeld identificeren bij een doktersafspraak, en kun je ook een identiteitskaart aanvragen (waarmee je een bankrekening kunt openen).

Financiering

Een van de positieve aspecten van studeren in Zweden is dat het studeren voor EU-studenten volkomen gratis is! Je hoeft dus geen collegegeld te betalen, wat echt een groot pluspunt is. Ook kun je via de universiteit informatie krijgen over hoe je een studentenkamer vindt.

Al snel schreef ik me in bij de organisatie SGS. Omdat ik ingeschreven sta bij de Universiteit in Göteborg, kon ik redelijk makkelijk een kamer bemachtigen.

In juli 2019 kreeg ik te horen dat ik een kamer had! Ook vallen de kosten reuze mee! Ik zou zeggen dat je gemiddeld 4000-4500kr betaalt voor een kamer in Göteborg, zo’n € 400 tot € 450 per maand.

Leven in Zweden

Zweden is wat prijziger dan Nederland: boodschappen zijn gemiddeld iets duurder, en (alcoholische) drankjes in een bar of restaurant ook. Maar al met al vind ik het persoonlijk reuze meevallen, en is het leven hier niet véél duurder dan in Nederland. Voor mijn sportschool abonnement betaal ik bijvoorbeeld rond de €30 per maand, wat ook heel redelijk is!

Door de universiteit worden continu activiteiten voor internationale studenten georganiseerd, waardoor het heel makkelijk is om in contact te komen met andere studenten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over vrienden maken! Er worden feestjes georganiseerd, pub-quizzen en tripjes naar het buitenland. Ook kun je via de universiteit gratis Zweedse lessen volgen, mocht je iets van de taal willen leren.

Het enige dat lastiger is hier in Göteborg, is een bijbaantje vinden als student. Als je geen Zweeds spreekt, is het wellicht even zoeken. Ondanks dat er veel internationale mensen wonen, is Göteborg toch nog echt Zweeds en zijn ze wat huiverig om studenten aan te nemen die geen Zweeds spreken. Zelf heb ik gelukkig een bijbaantje kunnen krijgen bij een restaurant/bar.

Waarom naar het buitenland?

Al met al heb ik het ontzettend naar mijn zin, en raad ik het iedereen aan om in het buitenland te gaan studeren! Je leert veel van uit je comfortzone stappen, en het is superleuk om met mensen uit andere landen en culturen in contact te komen. De wereld ligt voor je open als je jong bent!

Stel een vraag aan Wies

Lees meer stories over