Van een Brabants dorp naar een miljoenenstad – Inouk op exchange in Seoul
Ik wist al sinds de middelbare school dat ik op exchange wilde om een nieuwe ervaring op te doen en meer van de wereld te zien. Met deze gedachte heb ik voor de opleiding International Business Administration op Tilburg University gekozen, aangezien je hier een semester hebt om op exchange te gaan, een stage te volgen of een minor te doen.
"Door mijn exchange ben ik veel zelfverzekerder geworden en ben ik er achter gekomen dat ik in mijn eentje eigenlijk veel meer kan dan dat ik dacht."
Tijdens mijn bachelor besloot ik dat ik graag in een land wilde studeren met een compleet andere cultuur dan Nederland, dus ik ging al vrij snel naar Azië kijken. Ik ben online gaan opzoeken wat leuke landen in Azië zijn om te studeren en ik kwam op veel websites Korea tegen.
Vervolgens ben informatie gaan opzoeken over Korea en het studeren daar en al vrij snel besloot ik dat dit het land werd waar ik op exchange wilde gaan. Gelukkig had Tilburg University een aantal partnerschappen met universiteiten in Korea dus het aanmelding proces verliep redelijk vlug en soepel.
Voorbereidingen
Aangezien ik al langere tijd wist dat ik naar het buitenland wilde, was ik qua financiën al een beetje voorbereid. Ik heb tijdens heel mijn bachelor een baantje gehad en heb ook geld geleend van de overheid. Dit zorgde ervoor dat ik zonder echte zorgen over geld naar Korea kon vertrekken.
Ik hoorde begin juni dat ik naar Zuid-Korea mocht en heb vrijwel meteen een afspraak gemaakt voor een visum. De eerste optie was pas halverwege juli. Uiteindelijk kon ik begin augustus mijn visum ophalen. Het heeft dus ongeveer 2 maanden geduurd.
Mijn ouders wisten dat ik al heel lang naar het buitenland wilde, en zij steunden mij hier gelukkig volledig in. Hoewel het natuurlijk nooit leuk is om afscheid te nemen voor langere tijd, waren ze heel blij voor mij dat ik kon gaan.
Eerste week
Helaas heb ik mijn eerste twee weken in Korea in quarantaine gezeten, in verband met de overheidsregels met betrekking tot corona die toen golden. Dit was niet het beste begin, maar hierdoor heb ik mijn huisgenoten wel goed leren kennen. Ook hebben we rustig kunnen wennen aan het tijdverschil en het eten.
Leven in het buitenland
Ik kom uit een klein dorpje in Brabant, dus het was een super groot verschil voor mij om in een miljoenenstad als Seoul te gaan wonen waar niet al mijn familie en vrienden om de hoek wonen. Hoewel dit een beetje wennen was in het begin vond ik het ontzettend leuk om in Seoul te wonen. Er is altijd wel iets te doen en te zien, en het eten is hartstikke lekker.
Eigenlijk heb ik alleen maar positieve dingen over mijn ervaring in Korea te zeggen. Een klein minpuntje echter is dat de oudere generatie nog niet helemaal gewend is aan buitenlanders. Hierdoor kan het wel eens gebeuren dat je wordt aangestaard op straat.
Vrienden maken
Ik had het geluk dat ik al redelijk snel vrienden had. Dit had te maken met mijn accommodatie, waar ik via-via van had gehoord. Ik huurde een kamer van een organisatie die 15 appartement telt en elk semester de kamers verhuurd aan ongeveer 50 exchange studenten.
De eigenaar van de organisatie regelt leuke tripjes en feestjes waar je elkaar kan leren kennen. Ook heb ik wat mensen van de Koreaanse universiteit leren kennen via sociale media. Veel exchange studenten willen nieuwe mensen leren kennen en het land ontdekken dus er werd altijd wel iets in de groep gestuurd om te doen.
Waarom naar het buitenland
Ik raad zeker aan om in het buitenland te gaan studeren. Of het nou in Korea is of ergens anders, ik denk dat het een erg gave ervaring is, waar je ook bent. Je leert een hoop over het land kennen wat je alleen leert als je er echt woont. Ook is het een goede kans om nieuwe mensen te leren kennen.
Tot slot is het ook de perfecte mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. Ik weet dat dit cliché kan klinken, maar het is zeker waar. Door mijn exchange ben ik veel zelfverzekerder geworden en ben ik er achter gekomen dat ik in mijn eentje eigenlijk veel meer kan dan dat ik dacht.