Zwak voor Namibië

Een buitenlandervaring bovenop je buitenlandervaring? Eline greep haar kans en ging na haar bachelor in Duitsland naar Namibië voor een double degree.
Geschreven door Eline
Windhoek, Namibië

Nadat ik mijn Bachelor Bouwkunde in Aken (Duitsland) afgerond had, kreeg ik de mogelijkheid om een double degree te doen. Naast mijn bachelor uit Aken zou ik ook een bachelor in Namibië kunnen doen voor 2 semesters (7 vakken) aan de Namibia University of Science and Technology (NUST). In maart 2021 stapte ik in het vliegtuig naar Namibië om voor dikke negen maanden naar de andere kant van de wereld te gaan.

"Wat ik zelf ontzettend geleerd heb, is dat je maar weinig nodig hebt om gelukkig te zijn".

Voorbereiding

Aangezien ik vijf jaar geleden al in Namibië was voor vakantie wist ik dat het land prachtig is. Door corona kon pas kort van tevoren een besluit genomen worden. In maart besloot ik te gaan en dikke twee weken later zat ik in het vliegtuig van Frankfurt naar Windhoek.

Mijn voorbereiding was dan ook niet optimaal en alles moest snel gebeuren. Belangrijk was een reisverzekering die ook code oranje (reisadvies van buitenlande zaken) dekte. Dit was namelijk een vereiste om Namibië binnen te komen.

Verder moest ik alle formulieren invullen voor mijn nieuwe universiteit. Omdat tussen mijn besluit en de vlucht te weinig tijd zat kon ik niet vanuit huis een studentenvisum aanvragen voor Namibië, maar moesten alle papieren voor een visumaanvraag in Namibië bij elkaar worden gezocht.

Financiering

De hele double degree was een last-minute beslissing waardoor ik geen tijd of mogelijkheid meer had om me aan te melden voor een studiebeurs. Om mijn studie in Namibië te bekostigen ging ik in Windhoek twee dagen per week stage lopen waarvoor ik een kleine vergoeding kreeg.

Verder kreeg ik wel vergoeding van DUO voor mijn OV. Na een tijd in Namibië besloot ik blogs te gaan schrijven over Namibië, hierdoor kwam er nog een inkomen binnen.

De eerste week

Eenmaal uit het vliegtuig gestapt begon het te regenen. Iets wat normaal zeer zelden voorkomt in Namibië. Vanuit de universiteit moest er geregeld worden dat ik ingeschreven stond en dat alle papieren voor mijn studenten visum goed waren. Het appartement waar ik ging wonen was nog niet klaar waardoor ik de eerste twee nachten in het hotel van de universiteit heb geslapen.

Welkom in Afrika; waar alles wat voor ons normaal is, niet normaal is hier. Toen het appartement eindelijk klaar was kon ik daarheen verhuizen waar ik op de campus ging wonen. Vanuit de Universiteit kreeg ik buddy´s aangewezen die ons hielpen met o.a. het aanvragen van een visum.

Leven in Namibië

Namibië staat bekend als Afrika voor beginners omdat het vroeger een kolonie van Duitsland was. Deze invloeden zijn nog goed te zien. Zo zijn er in de supermarkt ontzettend veel westerse producten te vinden en zijn er winkelcentra die zomaar in Nederland hadden kunnen liggen.

Er moet wel opgepast worden met de veiligheid. Zodra het donker is, is het beter om niet meer over straat te gaan en al helemaal niet lopend. Draag ook geen duur-uitziende spullen. Aan het weer moest ik echt wennen, vooral omdat er zo lang geen regen valt in de wintermaanden.

Tips

Ga vooral in de weekenden reizen. Er zijn genoeg touroperators die tripjes aanbieden naar verschillende delen in Namibië. Ga hier vooral mee naartoe! Verblijf in een van de vele long-stay hostels waardoor je veel nieuwe mensen leert kennen uit verschillende delen van de wereld. Let wel op je eigen veiligheid in de stad!

Waarom naar het buitenland?

Mijn Engels werd flink verbeterd, wat me in de toekomst erg kan helpen. In het buitenland zijn ook minder leuke tijden en juist dan leer je wie je echt bent en hoe je erop reageert. Je leert veel van jezelf en ontmoet ook veel andere mensen die ook in Namibië zijn voor verschillende redenen.

Hierdoor krijg je nieuwe inzichten over de wereld en de mensheid. Wat ik zelf ontzettend geleerd heb is dat je maar weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. Verder is thuis maar een plaats waar al je spullen zijn en niet een huis.

Stel een vraag aan Eline

Lees meer stories over