Rijbewijs

Wil je autorijden in het buitenland? Zoek dan eerst uit of je rijbewijs in het buitenland geldig is.

Nederlands rijbewijs binnen de EU

Je Nederlandse rijbewijs is geldig in alle landen van de EU (inclusief IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein). Verloopt je rijbewijs terwijl je in het buitenland woont? Dan moet je een rijbewijs van het betreffende land aanvragen.

Nederlands rijbewijs buiten de EU

In sommige landen buiten de EU is je Nederlandse rijbewijs niet geldig. Meestal mag je wel autorijden met een internationaal rijbewijs (IRB). Dit is een gewaarmerkte vertaling van je Nederlandse rijbewijs. Op de website van de ANWB kun je zien of je een IRB nodig hebt.

Het IRB is 1 jaar geldig en kun je voor vertrek aanvragen bij een ANWB-winkel. Neem voor de aanvraag je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee.

Blijf je langer dan 1 jaar? Neem dan in het andere land contact op met de instantie die rijbewijzen afgeeft. Zij kunnen je vertellen wat je moet doen om daar auto te mogen rijden.

Rijbewijs halen in een ander land

Heb je tijdens je verblijf in het buitenland je rijbewijs gehaald? Kijk dan op de website van de RDW of je dit rijbewijs kunt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

DigiD

Online inloggen bij bijvoorbeeld DUO, je zorgverzekering of de Belastingdienst doe je ook in het buitenland met je persoonlijke DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via digid.nl. Dit kan ook als je al in het buitenland bent.

Gemeente

Ga je langer dan 8 maanden naar het buitenland? Dan ben je verplicht om je in Nederland uit te schrijven bij de gemeente. Dit wordt ook wel het bevolkingsregister of de Basisregistratie personen (BRP) genoemd.

Je moet je uitschrijven minimaal 5 dagen voordat je weggaat. Je regelt het bij de dienst Burgerzaken van je gemeente. Zij kunnen je ook vertellen welke documenten je hiervoor moet meenemen. Vergeet niet om je na terugkeer in Nederland weer in te schrijven bij de gemeente.