Buitenlandse studiepunten erkennen

Vraag eerst bij jouw buitenlandse opleiding of ze werken met het European Credit Transfer System, ECTS. Veel universiteiten en hogescholen in Europa werken hiermee. Als jouw buitenlandse opleiding hiermee werkt, is het voor jouw Nederlandse opleiding makkelijker om je buitenlandse studiepunten te erkennen.

Ga daarna naar je studiebegeleider of de coördinator internationalisering van jouw Nederlandse opleiding. Vraag wat de voorwaarden zijn om jouw buitenlandse studiepunten mee te laten tellen voor je Nederlandse diploma. Maak hier duidelijke afspraken over en zorg dat die zwart op wit staan. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van de vakken. En welk cijfer je minimaal moet halen.

Cijferlijst omzetten

De cijfers die je voor je buitenlandse vakken haalt kun je niet zomaar ‘vertalen’ naar Nederlandse cijfers. Zelfs wanneer 2 landen dezelfde cijferschaal gebruiken, kan een 8 in het ene land meer ‘waard’ zijn dan in het andere. Dat komt omdat je in sommige landen makkelijker een hoog cijfer krijgt dan in andere landen.

In de pdf Cijfervergelijking examencijfers lees je hoe dit precies zit. En je ziet hoe vaak bepaalde eindcijfers voorkomen in de verschillende Europese landen.