Geaccrediteerde opleiding

Zoek uit of jouw buitenlandse opleiding geaccrediteerd is. Dat houdt in dat de opleiding wordt erkend door het ministerie van onderwijs in dat land. Meestal kun je dit vinden op de website van het ministerie van onderwijs van dat land. Je kunt ook kijken in de beschrijvingen van onderwijssystemen van Nuffic.

Alleen als jouw opleiding geaccrediteerd is, kun je bij thuiskomst in Nederland een diplomawaardering aanvragen. Daarmee laat je aan toekomstige opleidingen of werkgevers zien met welk Nederlandse diploma jouw buitenlandse diploma vergelijkbaar is. Dit heb je bijvoorbeeld nodig als je een beschermd beroep wil gaan uitoefenen.

Doe je bij Duo een aanvraag om Nederlandse studiefinanciering te ontvangen in het buitenland? Dan hoor je binnen 4 weken van Duo of je buitenlandse opleiding geaccrediteerd is. Scheelt jou weer werk.

Beschermd beroep

Wil je in Nederland werken met jouw buitenlandse diploma? Controleer dan of jouw beroep beschermd is. Dat houdt in dat je aan bepaalde eisen moet voldoen om dat beroep in Nederland te mogen beoefenen. Je leest er alles over op onze pagina over werken in Nederland of een ander EU-land.

Diploma legaliseren

Laat je buitenlandse diploma legaliseren. Dat betekent dat je het geschikt laat maken voor gebruik in andere landen, dus ook Nederland. Autoriteiten weten dan dat je diploma rechtsgeldig is. Je kunt alleen diploma’s legaliseren van geaccrediteerde opleidingen.

Je moet dit regelen in het land waar je je diploma behaald hebt. En vaak moet je er ook voor naar de Nederlandse ambassade in dat land. Je leest er alles over op de website Nederland wereldwijd.

Niveau van de opleiding

Realiseer je dat een buitenlands diploma in Nederland soms lager gewaardeerd wordt. De niveauverschillen kunnen namelijk groot zijn. Helaas kun je dit vooraf niet goed inschatten. Pas nadat je je diploma behaald hebt kun je een waardering aanvragen. Dan weet je zeker met welk Nederlandse diploma jouw buitenlandse diploma te vergelijken is.

Titel voeren

De titel die je in het buitenland hebt behaald, mag je ook in Nederland voeren. Om een Nederlandse titel (drs., mr., etc.) te mogen voeren, heb je toestemming nodig van DUO.