Wat is een WilWeg ambassadeur?

Als WilWeg-ambassadeur speel je een superbelangrijke rol in onze campagne om Nederlandse studenten te informeren en enthousiasmeren om ook de stap naar het buitenland te wagen. Jij bent ervaringsdeskundige omdat je zelf recent in het buitenland bent geweest. Je weet ook wat je allemaal moet regelen en hoe het is om in een bepaald land te wonen.

Ambassadeurs zijn er voor alle Nederlandse (toekomstige) studenten die graag meer informatie willen over een buitenlandervaring. Je geeft voorlichting op beurzen en scholen, je staat model voor onze campagnes en je denkt mee over hoe we studenten in de toekomst nog beter kunnen informeren.

Wat ga je als ambassadeur allemaal doen?

 • Je helpt mee op (online) beurzen voor scholen en universiteiten.
 • Je geeft (online) presentaties over je buitenlandervaring op scholen en universiteiten.
 • Je staat model voor onze campagnes, zoals in deze video.
 • Je bent actief op onze social media door bijvoorbeeld een vlog op te nemen over je buitenlandtijd of een weekje ons Instagram-account over te nemen. Ook schrijf je een student story over jouw tijd in het buitenland voor op onze website.
 • Je helpt ons als de organisatie van internationalisering in het onderwijs verder. Hoe kunnen we studenten nog beter helpen? En hoe zorgen we dat iedereen de kans krijgt om naar het buitenland te gaan? We vragen je mening bij onderzoeken en campagnes.
 • We krijgen vaak verzoekjes binnen van de pers. Misschien lijkt het je leuk om in de krant of op tv over je buitenlandervaring te vertellen? Dat mag zeker als ambassadeur.
 • Je beantwoordt vragen van studenten over het land waar je bent geweest.
 • Als ambassadeur weet je als geen ander hoe het is om op zoek te gaan naar buitenlandinformatie. Hoe kunnen we nieuwe studenten het best op weg helpen? Ook met die vraag komen we bij je terecht.

Het ambassadeurschap kost je ongeveer 5 tot 10 uur per maand en is op vrijwillige basis. We vragen je om ons minimaal op 2 evenementen te vertegenwoordigen en op vrijdag 22 september aanwezig te zijn tijdens de trainingsdag. Naast de vaste evenementen ontvangen we ook vaak ad-hoc aanvragen voor presentaties of interviews met de pers. Dus de ene maand is het wat drukker dan de andere, maar uiteindelijk heb je zelf de regie en kun je het ambassadeurschap voor een groot deel zelf invullen. En je krijgt er een hoop voor terug.

Wat bieden wij je?

We sturen je uiteraard niet onvoorbereid op pad. Als ambassadeur krijg je verschillende trainingen die niet alleen nuttig zijn voor je rol als ambassadeur, maar ook voor je studie en carrière. Je krijgt van ons het volgende:

 • presentatietrainingen;
 • trainingen om je eigen internationale ervaring in te zetten in je carrière;
 • een inhoudelijke training over WilWeg;
 • een goodiebag;
 • bij goed functioneren een aanbeveling op LinkedIn;
 • bij goed functioneren een mogelijke referentie bij sollicitaties;
 • uitnodigingen voor gezellige evenementen met de andere ambassadeurs, zoals een introductiedag, terugkomdag en eindfeest waarop je elkaar beter leert kennen en ervaringen kunt uitwisselen;
 • een netwerk aan mensen die net zoals jij ook een internationale ervaring hebben opgedaan.

Diversiteit

Onze ambitie is dat iedere leerling en student internationale ervaring opdoet. Daarom zijn we speciaal op zoek naar ambassadeurs uit ondervertegenwoordigde groepen, zoals studenten met een migratieachtergrond, studenten die als eerste in hun familie zijn gaan studeren, studenten met een functiebeperking en studenten die een internationale ervaring thuis op hebben gedaan.

Meer informatie en solliciteren

Voor vragen over het WilWeg-ambassadeurschap kun je contact opnemen met ons: wilweg@nuffic.nl.

Lijkt het je wat om het komende studiejaar als ambassadeur aan de slag te gaan en aan je cv werken? Vul dan het sollicitatieformulier in. De deadline is maandag 31 juli 2023. De trainingsdag op vrijdag 22 september 2023 is een verplicht onderdeel van het programma.