Wat is een WilWeg-ambassadeur?

Als WilWeg-ambassadeur speel je een superbelangrijke rol in onze campagne om Nederlandse scholieren en studenten te informeren en te enthousiasmeren om ook de stap naar het buitenland te wagen. Jij bent ervaringsdeskundige omdat je zelf in het buitenland studeert of recent in het buitenland bent geweest. Je weet ook wat je allemaal moet regelen en hoe het is om in een bepaald land te wonen.

Ambassadeurs zijn er voor alle scholieren en studenten die graag meer informatie willen over een buitenlandervaring. Je geeft voorlichting op beurzen en scholen, je staat model voor onze campagnes en je denkt mee over hoe we studenten in de toekomst nog beter kunnen informeren.

Wat ga je als ambassadeur allemaal doen?

Afhankelijk van jouw situatie (ben je net terug óf ben je juist van plan om weg te gaan), ga je op verschillende manieren invulling geven aan het ambassadeurschap.

Ga je binnenkort naar het buitenland?

Dan mag je aan de slag met de socials tijdens je buitenlandverblijf:

 • Contentcreatie – Denk hierbij aan een Instagram take-over, maar ook aan een invulling van een social media rubriek, bijvoorbeeld de “Challenge me!”-rubriek, waarin je een inkijkje geeft in het land waar je verblijft.
 • Media verzoeken – We ontvangen regelmatig verzoekjes vanuit de pers. Misschien lijkt het je leuk om in de krant of op tv over je buitenlandervaring te vertellen? Dat mag zeker als ambassadeur.
 • Vraagbaak - Je beantwoordt vragen van studenten over het land waar je bent geweest.

Heb je jouw buitenlandervaring al achter de rug?

Denk dan aan de volgende activiteiten:

 • Voorlichting geven – Je maakt anderen studenten en scholieren enthousiast over een buitenlandervaring tijdens presentaties op evenementen, scholen en onderwijsinstellingen. Vertel vooral jouw verhaal!
 • Je staat model voor onze campagnes, zoals in deze video.
 • Vraagbaak - Je beantwoordt vragen van studenten over het land waar je bent geweest.
 • Contentcreatie – Je schrijft een student story over jouw buitenlandervaring die we op de Student stories-pagina zullen plaatsen op de WilWeg-website. Daarnaast is er een optie om invulling te geven aan een social media rubriek.
 • Input op onderzoeken – Nuffic doet veel onderzoek naar internationalisering. Hierbij zijn jouw inzichten heel waardevol! Hoe kunnen we bijvoorbeeld nieuwe studenten het best op weg helpen? En hoe zorgen we dat iedereen de kans krijgt om naar het buitenland te gaan? Ook bij WilWeg-campagnes voor scholieren en studenten kunnen we jouw mening goed gebruiken.
 • Media verzoeken - We ontvangen regelmatig verzoekjes vanuit de pers. Misschien lijkt het je leuk om in de krant of op tv over je buitenlandervaring te vertellen? Dat mag zeker als ambassadeur.

Wat verwachten we van jou?

Het ambassadeurschap kost je ongeveer 5 tot 10 uur per maand. Als je al terug bent van jouw buitenlandervaring, zul je onder andere voorlichting geven voor scholieren en studenten. Je geeft er minimaal 2 op locatie bij een evenement of onderwijsinstelling; hiervoor ontvang je een vergoeding.

Naast de vaste evenementen in het jaar ontvangen we vaak tussendoor aanvragen voor presentaties of interviews met de pers. Dus de ene maand is het wat drukker dan de andere. Er is ruimte voor flexibiliteit, maar we verwachten wel een zekere mate van verantwoordelijkheid; je hebt zelf de regie in handen.

Wat bieden wij je?

We sturen je natuurlijk niet onvoorbereid op pad. Als ambassadeur ontvang je verschillende trainingen die niet alleen nuttig zijn voor je rol als ambassadeur, maar ook voor je studie en de ontwikkeling van jouw loopbaan. Denk hierbij aan:

 • een kick-off training begin september (verplichte deelname);
 • presentatietrainingen;
 • employability-trainingen om je eigen internationale ervaring goed in te kunnen zetten wanneer je op zoek gaat naar een baan;
 • een inhoudelijke training over WilWeg;
 • een netwerk aan mensen die net zoals jij ook een internationale ervaring hebben opgedaan;
 • bij goed functioneren een aanbeveling op LinkedIn;
 • bij goed functioneren een mogelijke referentie bij sollicitaties;
 • uitnodigingen voor gezellige evenementen met de andere ambassadeurs, zoals een introductiedag, terugkomdag en eindfeest waarop je elkaar beter leert kennen en ervaringen kunt uitwisselen;
 • last but not least, geeft het WilWeg-ambassadeurschap jou een kans om te reflecteren op jouw buitenlandervaring.

Diversiteit

Onze ambitie is dat iedere leerling en student internationale ervaring opdoet. Daarom zijn we speciaal op zoek naar ambassadeurs uit ondervertegenwoordigde groepen, zoals studenten met een migratieachtergrond, studenten die als eerste in hun familie zijn gaan studeren, studenten met een functiebeperking en studenten die een internationale ervaring thuis op hebben gedaan.

Meer informatie en solliciteren

Voor vragen over het WilWeg-ambassadeurschap mag je contact opnemen met ons: wilweg@nuffic.nl.

Zin om het komende studiejaar als ambassadeur aan de slag te gaan en aan je cv werken? Dan maken we graag kennis met jou in een kennismakingsgesprek! Vul eerst het sollicitatieformulier hieronder in, dan nemen we sowieso contact met jou op. De deadline is maandag 29 juli 2024.