Financiering

Studie of stage in het buitenland; hoe ga je dat betalen? Er zijn verschillende mogelijkheden om je buitenlandse plannen te financieren.

De Europese Unie, de Nederlandse overheid en allerlei bedrijven en stichtingen stellen beurzen beschikbaar voor studenten die (een deel van) hun studie of hun stage in het buitenland willen doen. Vaak kun je zelfs je Nederlandse studiefinanciering meenemen naar het buitenland.

Studiefinanciering

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om je Nederlandse studiefinanciering mee te nemen als je (een deel van) je studie of je stage in het buitenland wilt doen. Daarnaast kun je een vergoeding aanvragen voor je ov-kaart gedurende je periode in het buitenland. 

Bekijk de informatie over studiefinanciering in het buitenland

Studiebeurs buitenland

Er zijn beursprogramma’s voor tijdens je studie en voor stage, maar ook voor een vervolgstudie of onderzoek ná je studie. Een aantal van die beursprogramma’s wordt door Nuffic beheerd. 

Bekijk het overzicht van de beursprogramma's die Nuffic beheert

Beursopener

Zoek jouw beurs in de Beursopener, een zoekmachine met fondsen voor studenten, stagiairs en onderzoekers die voor studie, stage of onderzoek naar het buitenland willen.

Zoek jouw beurs in de Beursopener

Bijbaan in het buitenland

Een andere manier om wat extra inkomsten te genereren is om naast je studie in het buitenland een bjibaan te zoeken.

Lees meer over werken naast je studie in het buitenland

Begroting

Als je een beurs aanvraagt, wil de beurzenverstrekker in de meeste gevallen een begroting van je zien. Op onze website vind je tips om een gedegen begroting op te stellen. Deze informatie is ook handig als je geen beurs aanvraagt, maar als je voor jezelf een goede inschatting van alle kosten wilt maken.

Belastingaangifte en recht op toeslagen

Het komt niet vaak voor, maar soms kan een beurs voor een buitenlandse studie of stage gevolgen hebben voor je belastingaangifte of je recht op toeslagen in Nederland. Informeer hierover indien nodig bij de BelastingTelefoon

  • Tel. 0800-0543;
  • bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
  • en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.
Laatste wijziging: 30-08-2018 11:57