Financiering

Het collegegeld in België hangt vaak af van de grootte van je studieprogramma. Als je in het buitenland gaat studeren, kun je in veel gevallen je studiefinanciering behouden. Ook kun je proberen een beurs te vinden om je studieavontuur te bekostigen.

Collegegeld

Het collegegeld is in België in de meeste gevallen afhankelijk van de grootte van je studieprogramma, uitgedrukt in studiepunten. Studiepunten geven weer hoeveel studietijd nodig geacht wordt voor een opleidingsonderdeel. Over het algemeen is studeren in België goedkoper dan in Nederland. Je betaalt ongeveer € 900 collegegeld per jaar. Op de websites van de onderwijsinstellingen vind je hierover meer informatie. Als Nederlandse uitwisselingsstudent betaal je alleen in Nederland collegegeld.

Op www.studyinflanders.be en www.studyinbelgium.be vind je alle Belgische hogeronderwijsinstellingen.

Studiefinanciering

Als je een deel van je studie in België wilt volgen, kun je in veel gevallen je studiefinanciering behouden. Voorwaarde is dat je als voltijdstudent ingeschreven blijft staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. Daarnaast moet je studie in België deel uitmaken van je Nederlandse opleiding.

Lees meer op de pagina over studiefinanciering in het buitenland

Wil je je volledige studie in België volgen? Kijk dan op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) of je je studiefinanciering mee mag nemen. Daar vind je ook het aanvraagformulier voor meeneembare studiefinanciering.

Studiebeurzen voor België

Je kunt proberen een van de vele studiebeurzen aan te vragen. Via de WilWeg Beursopener kun je snel en gemakkelijk zoeken naar geschikte beurzen en fondsen voor je studie in het buitenland. Je kunt zoeken op studiedoel, land en studierichting.

Begroting

Als je een beurs aanvraagt moet je altijd een begroting opstellen. Hoe je dat doet en waar je op moet letten, lees je bij het onderdeel Begroting.

Laatste wijziging: 04-04-2019 11:11