Cultureel Verdragbeurzen

Veel landen bieden studie- en onderzoeksbeurzen aan voor Nederlandse studenten, afgestudeerden en onderzoekers. Je kunt in de zomer ook een taalcursus in het buitenland volgen. Veel van deze beurzen vallen onder het Cultureel Verdrag met Nederland.

De Culturele Verdragen bevorderen de samenwerking tussen landen op cultureel, educatief en wetenschappelijk gebied. Nuffic bemiddelt in de beurzen voor een aantal van deze landen. 

Flyer 'Cultureel Verdragbeurzen'(2.1 MB)

Mogelijkheden

De deelnemende landen hebben elk een eigen aanbod van korte of lange studie- en onderzoeksbeurzen. Een aantal landen biedt taalcursussen in de vorm van een zomercursus aan. Een taalcursus in het buitenland volgen is een goede manier om je voor te bereiden op een langer verblijf in dat land. Daarnaast is het een leuke manier om buitenlandervaring op te doen. Kijk bij het land van je keuze naar het type beurs dat beschikbaar is voor taalcursussen.

Let op: we geven globaal een overzicht van de mogelijkheden en de voorwaarden per land. Kijk op de website van de buitenlandse overheid zelf voor de exacte voorwaarden en aan te leveren documenten.

Daarnaast is het goed te weten dat het aanbod per land niet op hetzelfde moment bekend wordt gemaakt. De informatie, en dan met name de sluitingsdata, kan daarom achterhaald zijn.

Algemene voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een Cultureel Verdragbeurs (CV-beurs) moet je over het algemeen aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent hbo- of wo-student, pas afgestudeerd, of je bent onderzoeker aan een universiteit. Voor een zomerbeurs kun je al in het tweede studiejaar in aanmerking komen.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of woont een bepaalde tijd in Nederland (afhankelijk van het land van herkomst).
  • Als niet-Nederlander ontvang je geen beurs voor het land van herkomst.
  • Je bent bij aanvang van de beursperiode niet ouder dan 35 jaar. Dit geldt overigens niet voor de meeste onderzoeksbeurzen.
  • Je krijgt maximaal twee keer een CV-beurs.
  • De beurzen zijn niet bedoeld voor stages.

Per land gelden nog aanvullende of afwijkende voorwaarden.

Beursbedrag

De hoogte van een CV-beurs varieert per land. 

In enkele gevallen geeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een bescheiden tegemoetkoming in de internationale reiskosten die door Nuffic wordt uitbetaald, maar doorgaans zijn aanvullende financiële middelen noodzakelijk. 

Overzicht van deadlines

Alhoewel de deadlines ieder jaar opnieuw worden vastgesteld verwachten wij onderstaande sluitingstermijnen. We raden aan om dit te controleren op de pagina met details over de beurs die jij op het oog hebt.

Land Start inschrijvingDeadline
Zwitserland  september  30 november
Israël  september  30 november
Duitsland  februari, juli of oktober* 1 april, 31 augustus of 1 december*
India  onbekend  onbekend
Indonesië  december februari
Tsjechië  januari  maart
Rusland  februari of maart april
Polen  april  mei
Japan  april of mei juni
Mexico  eind april september

* afhankelijk van de startdatum

Aanvraagprocedure

In de Procedure Culturele Verdragen staat een uitgebreide instructie over de aanvraagprocedure. Hierin vind je ook informatie over het verloop van de selectie- en beoordelingsprocedure.

Aanvraagprocedure Cultureel Verdragbeurzen(85 kB)

Meer informatie

Meer informatie over de aanvraagprocedure, aanvullende of afwijkende voorwaarden of het beursbedrag vind je onder het betreffende land.

Je kunt voor meer informatie ook mailen met cv@nuffic.nl of contact opnemen met het bureau buitenland of contactpunt internationalisering van je hogeronderwijsinstelling.

Overzicht bureaus buitenland en contactpunten internationalisering

Laatste wijziging: 10-01-2020 10:12