Volledige master in het buitenland

Een master in het buitenland is een pronkstuk op je cv én een geweldige ervaring. De meeste masteropleidingen in het buitenland laten je wel toe met een Nederlandse bachelorgraad, maar er is een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Diplomasupplement

Vraag een diplomasupplement aan bij je Nederlandse opleiding. Daar staat bijvoorbeeld in dat je opleiding en graad erkend zijn, hoe ons cijfersysteem werkt en dat een hogeschool in het buitenland een University of Applied Science is.

Master buitenland met hbo-bachelor

Als jouw Nederlandse hbo-bachelorgraad niet rechtstreeks toegang geeft tot de buitenlandse masteropleiding van je keuze, komt dat vaak omdat men in het buitenland denkt dat een hogeschool geen echte universiteit is. Je kunt er dan op wijzen dat je hbo-graad in Nederland wel toegang geeft tot masteropleidingen en dat je graad officieel erkend is.

Master buitenland met wo-bachelor

Als jouw Nederlandse wo-bachelorgraad niet rechtstreeks toegang geeft tot een master in het buitenland, komt dat misschien omdat de opleiding in Nederland maar 3 jaar duurt. In veel landen, zoals in de VS, duurt die 4 jaar. Dat is geen terechte vergelijking, want de Amerikaanse bachelor begint op een lager niveau dan de wo-bachelor in Nederland. Het kan helpen als je wijst op de volgende punten:

  • Het aanvangsniveau van de Nederlandse wo-bachelor is hoog.
  • Je hebt niet 12, maar 13 jaar vooropleiding gehad voordat je begon aan je wo-bachelor.
  • Toelating tot de Nederlandse wo-bachelor is selectief omdat slechts ongeveer 20% van alle middelbare scholieren een vwo-diploma haalt.

Goede cijfers

Zijn je cijfers van belang voor de toelating tot opleidingen in het buitenland? Let er dan op dat er geen fouten worden gemaakt bij het omzetten van je Nederlandse cijfers naar buitenlandse grades.

Wist je bijvoorbeeld dat een 8 in sommige landen sneller verdiend is dan in Nederland? Nuffic heeft een handig overzicht waarin je snel ziet wat jouw eindexamencijfers in andere Europese landen waard zijn.

Wil je gaan studeren in Amerika of Engeland? Lees dan ook eens de Engelstalige factsheet Grading systems in the Netherlands, the US and the UK. Daarin vind je een beknopte beschrijving van de cijfersystemen in deze landen en de verschillen met ons cijfersysteem. 

 

Opleidingen in het buitenland zoeken

Je kunt op verschillende manieren te werk gaan als je een geschikte masteropleiding in het buitenland zoekt. Kijk eens op de landenpagina’s op deze website. Daar vind je links naar onderwijsinstellingen in verschillende landen.

Ook kun je informeren in je omgeving (hoogleraar of studiegenoten) of kijk op MastersPortal.com.

Overzicht van beurzen

Bij het onderdeel Financiering vind je een overzicht van de beurzen die Nuffic beheert. Ook vind je daar een overzicht van beurzen voor een vervolgstudie, en informatie over studiefinanciering in het buitenland.

Nederlandse Wereldwijde Studenten

Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS) is een netwerk van hoog opgeleide, internationaal georiënteerde Nederlanders die een opleiding in het buitenland volgen, willen volgen of hebben afgerond. NWS organiseert netwerk- en carrière-evenementen in Nederland en heeft lokale clubs in buitenlandse studentensteden. Via het ledenbestand van NWS vind je studenten in de landen waar jij in geïnteresseerd bent.

Laatste wijziging: 30-08-2018 13:21