Volledige master in het buitenland

Een master in het buitenland is niet alleen een pronkstuk op je cv, maar ook een geweldige ervaring waar je nog lang van nageniet. De meeste opleidingen in het buitenland laten je wel toe tot hun master als je een Nederlandse bachelorgraad hebt. Er is een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Diplomasupplement

Vraag een diplomasupplement aan bij je Nederlandse opleiding. Daar staat bijvoorbeeld in dat de opleiding en de graad erkend zijn, hoe ons cijfersysteem werkt en dat een hogeschool in het buitenland een University of Applied Science is.

Master buitenland met Nederlandse hbo-bachelor

Als een hbo-bachelorgraad niet rechtstreeks toegang geeft tot buitenlandse masteropleidingen, komt dat vaak omdat men in het buitenland denkt dat een hogeschool geen echte universiteit is. Je kunt er dan op wijzen dat je hbo-graad in Nederland wel toegang geeft tot masteropleidingen en dat je graad officieel erkend is.

Master buitenland met Nederlandse wo-bachelor

Als een wo-bachelorgraad niet rechtstreeks toegang geeft tot een master in het buitenland, komt dat misschien omdat de opleiding in Nederland maar drie jaar duurt. In veel landen, zoals in de VS, duurt die vier jaar. Dat is geen terechte vergelijking, want de Amerikaanse bachelor begint op een lager niveau dan de wo-bachelor in Nederland. Het kan helpen als je wijst op de volgende punten:

  • Het aanvangsniveau van de Nederlandse wo-bachelor is hoog.
  • Je hebt niet twaalf, maar dertien jaar vooropleiding gehad voordat je begon aan je wo-bachelor.
  • Toelating tot de Nederlandse wo-bachelor is selectief omdat slechts ongeveer twintig procent van alle middelbare scholieren een vwo-diploma haalt.

Goede cijfers

Zijn je cijfers van belang voor de toelating tot opleidingen in het buitenland? Let er dan op dat er geen fouten worden gemaakt bij het omzetten van je Nederlandse cijfers naar buitenlandse grades. Wist je bijvoorbeeld dat een 8 in sommige landen sneller verdiend is dan in Nederland? Nuffic heeft een handig overzicht waarin je snel ziet wat jouw eindexamencijfers in andere Europese landen waard zijn.

Wil je gaan studeren in Amerika of Engeland? Lees dan ook eens de Engelstalige factsheet Grading systems in the Netherlands, the US and the UK. Daarin vind je een beknopte beschrijving van de cijfersystemen in deze landen en de verschillen met ons cijfersysteem. 

 

Opleidingen in het buitenland zoeken

Je kunt op verschillende manieren te werk gaan als je een geschikte masteropleiding in het buitenland zoekt. Kijk eens op de landenpagina’s op deze website. Daar vind je links naar onderwijsinstellingen in verschillende landen.

Ook kun je informeren in je omgeving (hoogleraar of studiegenoten) en eens kijken op MastersPortal.eu, een gespecialiseerde website op het gebied van masterstudies in 32 landen in Europa. 

Overzicht van beurzen

Bij het onderdeel Financiering vind je een overzicht van de beurzen die Nuffic beheert. Ook vind je daar een overzicht van beurzen voor een vervolgstudie, en informatie over studiefinanciering in het buitenland.

Laatste wijziging: 27-03-2017 15:00