Neem contact op

De buitenlandse onderwijsinstelling beslist altijd zelf of je met jouw diploma wordt toegelaten. Neem daarom contact op met de onderwijsinstelling van jouw keuze. Vraag in ieder geval:

  • wat hun toelatingseisen zijn;
  • of je een taaltoets moet doen;
  • of je kunt worden toegelaten met jouw Nederlandse diploma;
  • welke officiële documenten nodig hebt voor je aanmelding.

In veel gevallen heb je (een aantal van) deze officiële documenten nodig voor je aanmelding bij een buitenlandse onderwijsinstelling:

Opleidingsniveaus

Je bachelor in het buitenland doen

Met jouw Nederlandse vwo-diploma kun je in de meeste landen beginnen aan een bacheloropleiding. Heb je een havo- of mbo-diploma? Dan verschilt het per land en per opleiding of je wordt toegelaten tot een bacheloropleiding. Neem contact op met de buitenlandse onderwijsinstelling over hun toelatingseisen.

Een associate of foundation degree in het buitenland

Wil je graag naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Hong Kong of Australië? En word je daar niet toegelaten tot een bacheloropleiding? Dan is een associate degree misschien iets voor jou. In het Verenigd Koninkrijk noemen ze dat een foundation degree.

Een associate of foundation degree is een tweejarige opleiding die je kunt vergelijken met de eerste 2 jaar van het hbo. De toelatingseisen voor zo’n opleiding kunnen minder streng zijn dan die voor een hbo-bachelor. Neem contact op met de buitenlandse onderwijsinstelling over hun toelatingseisen. Of lees meer over associate degrees.

Je master in het buitenland doen

De meeste masteropleidingen in het buitenland laten je wel toe met een Nederlands bachelordiploma. Neem contact op met de buitenlandse onderwijsinstelling over hun toelatingseisen.

Met een hbo-bachelor

Heb je een hbo-bachelor en laat de buitenlandse masteropleiding je niet toe? Dan kun je er op wijzen dat jouw hbo-diploma in Nederland een erkende graad is en wel toegang geeft tot masteropleidingen. Gebruik hiervoor het diplomasupplement. Dat krijg je standaard bij je hbo-bachelor. Zo niet, dan kun je het aanvragen bij je Nederlandse onderwijsinstelling.

Met een wo-bachelor

Heb je een wo-bachelor en laat de buitenlandse masteropleiding je niet toe? Misschien komt dat omdat bacheloropleidingen in het buitenland vaak 4 jaar duren. In Nederland meestal 3 jaar. Wijs er dan op dat het startniveau in Nederland heel hoog is. Je hebt namelijk niet 12, maar 13 jaar onderwijs gevolgd voordat je aan de wo-bachelor begon.

Een diplomasupplement kan helpen om je niveau aan te tonen. Dat krijg je standaard bij je wo-bachelor. Zo niet, dan kun je het aanvragen bij je Nederlandse onderwijsinstelling.

Deel van je studie in het buitenland doen

Wil je een deel van je studie in het buitenland doen? Doe je mee aan een exchange-programma of organiseer je het zelf? Dat maakt namelijk verschil voor je toelating.

Via een uitwisseling

Doe je mee aan een exchange-programma? Dan is je toelating over het algemeen al geregeld in de afspraken die jouw onderwijsinstelling heeft gemaakt met de buitenlandse opleiding.

Zelf organiseren

Heeft jouw Nederlandse onderwijsinstelling geen afspraken met de buitenlandse opleiding waar jij naartoe wil? Neem dan contact op met de buitenlandse onderwijsinstelling over hun toelatingseisen.

Taaltoets

Om je taalniveau aan te tonen bestaan er erkende toetsen voor de verschillende talen. Vraag bij jouw buitenlandse opleiding welke zij accepteren. En welke score je minimaal moet halen om toegelaten te worden.

Engels

Om je niveau van Engels aan te tonen kun je verschillende toetsen doen. Dit zijn de bekendste:

IELTS
TOEFL
Cambridge English
Pearson Test of English Academic

Spaans

Heb je een certificaat ‘Spaans als vreemde taal’ (DELE – intermedio niveau B2), dan is dat over het algemeen voldoende. Een taalcertificaat kun je behalen aan het Instituto Cervantes in Utrecht.

Frans

Je niveau Frans kun je aantonen met een DALF-toets (Diplôme Approfondi de Langue Française). Je kunt deze afleggen bij de Alliance Française.

Duits

Soms is een havo- of vwo-diploma met Duits voldoende. In andere gevallen moet je een aparte taaltoets maken, bijvoorbeeld:

  • TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache)
  • Goethe-Zertifikat van het Goethe-Institut
  • DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang)

Je leest er alles over bij het Duitslanddesk.

Populaire landen

Verenigde Staten

Om een bachelor-opleiding in de VS te kunnen volgen heb je een Nederlands havo-, vwo- of mbo-diploma nodig. Voor een master-opleiding heb je minimaal een hbo-bachelor nodig. De universiteiten in de Verenigde Staten hebben allemaal hun eigen toelatingseisen. Kijk daarom op de websites van de universiteiten waar je naartoe wil. Zoek daar naar admissions of prospective students. De meeste universiteiten in de Verenigde Staten kijken niet alleen naar je diploma’s maar ook naar je interesses en bezigheden. Ook moet je meestal een toelatingstest doen.

Lees meer over toelating tot bachelor-opleidingen in de VS.

Lees meer over toelating tot master-opleidingen in de VS.

Verenigd Koninkrijk

Britse universiteiten vragen meestal om een vwo-diploma. Je cijferlijst telt zwaar mee. Je hbo-bachelor kan ook toegang geven tot een Britse universiteit. Afhankelijk van het programma kan je te maken krijgen met aanvullende eisen en een taaltoets.

Lees meer over toelating tot Britse universiteiten.

Spanje

Met een Nederlands vwo-diploma of hbo-bachelor word je meestal wel toegelaten tot een Spaanse universiteit. Een havodiploma is niet genoeg. Per instelling kunnen er nog aanvullende toelatingseisen gelden.

Spaans is de voertaal in het hoger onderwijs. Ga je studeren in een van de autonome regio’s die een tweede officiële taal hebben, dan kunnen bepaalde colleges in die taal worden gegeven (Catalaans, Galicisch of Baskisch). Er worden steeds meer vakken in het Engels gegeven. Ook dan moet je vaak een taaltoets afleggen.

Lees meer over toelating tot Spaanse universiteiten.

Canada

Met een havodiploma kun je naar een college en soms zelfs naar een universiteit. Met een vwo-diploma kun je in principe op alle universiteiten terecht. Je zou zelfs in het tweede jaar kunnen beginnen, maar niet alle universiteiten staan dat toe.

Als je aan een Engelstalige universiteit wilt studeren, moet je meestal de TOEFL-taaltest afleggen. Voor de Franstalige universiteiten moet je een toets in de Franse taal afleggen bij de universiteit.

Lees meer over toelating tot Canadese universiteiten.

Australië

Met een Nederlands vwo-diploma of hbo-bachelor heb je over het algemeen wel toegang tot een Australische universiteit. Soms is een havodiploma ook genoeg. Als internationale student in Australië moet je aantonen dat je voldoende kennis hebt van het Engels. Vraag bij de onderwijsinstelling van je keus na welke taaltoets zij accepteren.

Lees meer over toelating tot Australische universiteiten.

Japan

Met een Nederlands vwo-diploma of hbo-bachelor heb je over het algemeen wel toegang tot een Japanse universiteit. Soms is een havodiploma ook genoeg. De definitieve beslissing daarover neemt de universiteit zelf.

Hoewel Japanse universiteiten steeds meer Engelstalige opleidingen aanbieden, zijn de meeste opleidingen in het Japans. Als internationale student in Japan moet je dan ook aantonen dat je voldoende kennis hebt van het Japans of het Engels, afhankelijk van de onderwijstaal van jouw opleiding.

Er zijn verschillende taaltoetsen waarmee je het niveau van jouw Japans of Engels kunt aantonen. Vraag bij de onderwijsinstelling van je keus na welke taaltoets zij accepteren.

Lees meer over toelating tot Japanse universiteiten.