4 redenen om weg te gaan

1. Ontdek de wereld

Niets is leuker dan je koffer pakken en de wijde wereld in trekken. In het buitenland gaat er een heel andere wereld voor je open. Je leert bijvoorbeeld veel over de cultuur van het land en hoe mensen daar naar elkaar en de wereld kijken. Je komt erachter dat veel dingen anders gaan dan bij ons.

Door dit van dichtbij mee te maken, krijg je meer begrip en respect voor culturen en mensen. Ook is het de beste manier om een andere taal te leren. Een tijd in het buitenland levert niet alleen mooie herinneringen op. Wat je meemaakt en leert, neem je mee in je dagelijkse leven.

2. Groei als persoon

Een studie, stage of tussenjaar in het buitenland is een spannend avontuur. Maar het is supergoed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je moet van tevoren een hoop uitzoeken en regelen, en je bent ook ineens ver van huis in een nieuwe omgeving. Maar je zult zien dat je hierdoor groeit als persoon.

Je komt niet alleen meer te weten over de wereld, maar ook over jezelf. Dit is goed voor je zelfvertrouwen. Ook zul je zien dat je door je buitenlandervaring creatiever en flexibeler wordt in bepaalde situaties.

3. Maak internationale vrienden

Als je langere tijd in het buitenland zit, leer je veel nieuwe mensen uit andere landen kennen. Je maakt vaak vrienden voor het leven. Dat is niet alleen superleuk, maar ook nog eens heel goed voor je internationale vaardigheden.

Je buitenlandse klasgenoten, vrienden en huisgenoten hebben ongetwijfeld andere gewoontes dan jij. Een boterham met hagelslag als ontbijt is voor jou heel normaal, maar je huisgenoot uit India denkt daar misschien heel anders over. Dit soort grappige momenten zijn vaak ook heel leerzaam.

4. Werk aan je cv

Je denkt er misschien nog niet zo over na, maar je tijd in het buitenland kan van pas komen als je op zoek gaat naar een baan.

In het buitenland kom je met verschillende culturen in aanraking, maak je internationale vrienden en leer je soms ook een nieuwe taal. Hierdoor ben je straks goed in staat om (internationaal) samen te werken. Deze internationale vaardigheden staan goed op je cv en maken je interessant voor veel bedrijven en organisaties.

Benoem je studie, stage of tussenjaar in het buitenland dan ook altijd in je sollicitatiebrief en cv. En wie weet heb jij straks je droombaan!

Meer weten?

Lees het onderzoek van Erasmus+ over de positieve impact van een buitenlandervaring voor hbo- en wo-studenten.

Studie, stage of tussenjaar?

Hartstikke leuk en nuttig dus, naar het buitenland gaan. Maar wat ga je dan doen? Kijk wat er allemaal mogelijk is: