Waarom Duitsland?

Duitsland is relatief dichtbij en toch zo anders dan Nederland. Er is een groot studieaanbod met een hoge onderwijskwaliteit, je hebt een ruime keuze in bruisend studentensteden én je betaalt er geen collegegeld.

Daarnaast is Duitsland Nederlands belangrijkste handelspartner. Studie- of stage-ervaring in Duitsland staat daarom goed op je cv als je later bij Nederlandse bedrijven gaat solliciteren.

Onze WilWeg-ambassadeur Jeska vertelt over haar studie- en stage-ervaring in haar student story:

Lees ook de 10 redenen om in Duitsland te studeren van Duitslanddesk en kijk dit interview met 4 Nederlandse studenten die je voor zijn gegaan:

Meer lezen? Je vindt meer ervaringsverhalen op de website van Duitslanddesk, studereninduitsland.nl.

Studie

Wil je een hele bachelor of master doen? Zoek een studie via Study in Germany (in het Engels). Lees ook de tips van Duitslanddesk voor het vinden van een studie die bij jou past en volg de stappen in de checklist.

Wil je doorstromen in Duitsland vanuit het mbo of hbo? Check dan de mogelijkheden voor doorstuderen met je mbo-diploma of welke master je met een hbo-diploma kunt doen.

Stage

Vind een stage via Duitslanddesk.

Duitse stages zijn vaak onbetaald, maar als je voltijd stage gaat lopen kom je wel in aanmerking voor een Erasmus+-beurs.

Taal

Hoe goed je Duits moet zijn, hangt af van wat je gaat doen. Lees meer over het niveau dat je moet hebben, taalcursussen en waar je een gratis taaltest kan doen op de website van Duitslanddesk.

Beurs

Vind een geschikte beurs in de Beursopener.

Bekijk ook deze video van Duitslanddesk met tips én de meest gemaakte fouten bij het aanvragen:

Kosten

De kosten van wonen, dagelijkse boodschappen en horeca liggen in Duitsland over het algemeen lager dan in Nederland. Natuurlijk zijn er wel verschillen per stad en regio. Bekijk de gemiddelde prijzen en kosten van levensonderhoud in Duitsland.

Ga je studeren? Aan openbare onderwijsinstellingen betaal je geen collegegeld, maar alleen een semesterbijdrage. In de meeste gevallen kun je je Nederlandse stufi meenemen en een ov-vergoeding krijgen.

Lees meer over de semesterbijdrage en studiefinanciering in Duitsland.

Woonruimte

Vind woonruimte via de zoekmachine van Study in Germany (in het Engels).

Bij Duitslanddesk lees je meer over de soorten woonruimte, dure en goedkope steden en veelgebruikte afkortingen.

Visum

Met een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig, maar je moet je wel registeren bij de Duitse gemeente waar je woont (beide in het Engels).

Veiligheid

Check voor je op reis gaat altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor jouw bestemming. Zo weet je wat de veiligheidsrisico’s zijn van het land of gebied waar je heen gaat. Bij vragen kun je Buitenlandse Zaken bereiken via WhatsApp op +31 6 82 38 77 96 en via X op @24/7BZ.

Ben je in het buitenland en heb je hulp nodig, dan kun je de lokale Nederlandse ambassade 24/7 telefonisch bereiken via +31 247 247 247.

Vragen?