“Onze dochter Faye speelt al sinds haar jonge jeugd tophockey bij HDM in Den Haag. Door andere hockeyers die haar waren voorgegaan kwam ze op het idee om hockey te combineren met een studie in Amerika.”

“Faye is absoluut van plan om haar vier jaar in Amerika af te ronden met een diploma. En misschien wordt ze met haar team ook nog Amerikaans kampioen, wie weet?!”

Kennismaking via Zoom

“Via Zoom hebben we kennisgemaakt met hockeycoaches van zeven universiteiten. Tijdens die gesprekken hebben we het niveau van de hockeyteams, de faciliteiten, ondersteuning van de staf en de cultuur en sfeer besproken. Uiteindelijk heeft Faye gekozen voor Wake Forest University in North Carolina waar ze sinds augustus 2023 met veel plezier studeert en hockeyt.”

Zorgen over shootings

“Natuurlijk gunden we Faye zo’n avontuur in Amerika, maar als ouders maakten we ons wel zorgen over het toenemende aantal shootings in de VS, ook op universiteiten. Gelukkig is Wake Forest een privaat gefinancierde universiteit die veel aan beveiliging doet. Je hebt bijvoorbeeld een toegangspas nodig om op het universiteitsterrein te kunnen komen. Dat nam niet alle zorgen weg maar stelde ons wel enigszins gerust.”

Positief verrast

“We konden vooraf niet goed inschatten of Faye de Engelstalige lessen goed zou kunnen volgen. Maar het gaat haar verbazingwekkend gemakkelijk af en haar cijfers zijn erg hoog. Dat komt ook door de discipline die ze mede door tophockey heeft ontwikkeld. Die stelt haar in staat om een stap extra te zetten met studeren wanneer dat nodig is.”

Facetime en een volle agenda

“In de eerste weken dat Faye in Amerika zat hadden we bijna dagelijks contact via Facetime. Maar ze had al snel haar draai gevonden in en op de campus. Een volle agenda met colleges, trainingen en wedstrijden maakte dat ze geen last had van heimwee en zo vlogen de eerste maanden om. Nu hebben we een paar keer per week contact met haar, maar net hoe het uitkomt. Ze heeft het erg naar haar zin in North Carolina. Het mooie weer zal daarbij zeker ook een rol spelen.”

Complex proces

“Als je studeren in Amerika wil combineren met sporten in een universiteitsteam, dan moet er veel geregeld worden. Dat is een uitgebreid en complex proces. Wij hebben ondersteuning gezocht bij een bureau dat erin gespecialiseerd is om student-atleten in contact te brengen met universiteiten in de VS en ze te helpen een beurs te krijgen. Zij kennen de universiteiten, de coaches van de hockeyteams en de procedures. Zelfs met hun ondersteuning was het nog steeds veel werk, maar het was de moeite waard! Uiteindelijk studeert Faye met een volledige beurs aan Wake Forest University, een goede universiteit waar ook op hoog niveau hockey wordt gespeeld.”