Help, mijn kind wil in het buitenland studeren!
Is je kind daar veilig? Kan hij of zij dat wel? Wat gaat het allemaal kosten? En waar moet hij dan wonen? Allemaal vragen die op je afkomen als je zoon of dochter thuiskomt met het idee om in het buitenland te gaan studeren.
Veiligheid
De veiligheid van je kind staat natuurlijk voorop! Je wil er zeker van zijn dat het land en de stad waar je kind wil studeren veilig zijn. Check de veiligheidssituatie, zoals criminaliteitsstatistieken en politieke stabiliteit. Vaak bieden universiteiten ook oriëntatieprogramma's en advies aan studenten om ze te helpen zich veilig en welkom te voelen. En realiseer je dat Nederland op de 12de plaats staat van veilige landen in Europa en dat veel andere Europese landen dus veiliger zijn dan Nederland.
Lees meer over veiligheid op WilWeg.
Financiën
Studeren in het buitenland brengt, net als studeren in Nederland, natuurlijk kosten met zich mee. Denk aan collegegeld, huisvesting, levensonderhoud en reiskosten. Wat gaat het precies kosten en hoe gaan jullie deze kosten dekken?
Per land kunnen de kosten flink verschillen. In het ene land is het leven duurder dan in het andere. In sommige landen zoals Duitsland, Frankrijk en Scandinavische landen is studeren (bijna) gratis, in andere landen juist weer duurder dan in Nederland. Op onze landenpagina's lees je meer over de hoogte van het collegegeld en over andere kosten die je in het buitenland kunt verwachten zoals huur, boodschappen en uitstapjes.
Je zoon of dochter heeft in veel gevallen “gewoon” recht op de Nederlandse studiefinanciering tijdens een studie in het buitenland. Daarnaast zijn er ook andere manieren om een buitenlandse studie te financieren.
Lees meer over het financieren van een studie in het buitenland op WilWeg.
Woonruimte
Natuurlijk wil je weten waar je kind zal verblijven. Hoe vind je woonruimte in het buitenland? Welke veilige opties zijn er? Universiteiten bieden vaak studentenhuisvesting aan of kunnen advies geven over privé-accommodaties in de buurt van de campus. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met zoeken naar woonruimte. Zoek bij voorbeeld naar Facebook-groepen over studie in het land waar je kind heen wil.
Op WilWeg hebben we een aantal zaken over het vinden van woonruimte in het buitenland voor je op een rijtje gezet
Zorgverzekering
Zorg dat je kind goed verzekerd is tijdens zijn of haar verblijf in het buitenland. Check de website van de zorgverzekeringslijn voor wat je moet regelen. Informeer naar de gezondheidszorgfaciliteiten op de universiteit waar je kind wil gaan studeren. Veel universiteiten hebben studentengezondheidsdiensten die medische zorg en advies verstrekken.
Op WilWeg kun je nalezen hoe het zit met verschillende soorten verzekeringen en de zorgtoeslag.
“Door haar studie in het buitenland werd onze dochter een wereldburger met een open blik op mensen en samenlevingen.” - Kirsten, moeder van Lisa
Onderwijskwaliteit
Je wil natuurlijk dat je kind naast een geweldige levenservaring ook een goede opleiding krijgt. Vraag naar de accreditatie van de universiteit, de reputatie van het programma en de kwaliteit van het onderwijs. Informeer ook naar de ondersteuning en studiebegeleiding die beschikbaar zijn voor internationale studenten.
Op WilWeg vind je meer informatie over studeren in het buitenland.
Communicatie
Het lijkt een open deur, maar goede communicatie is belangrijk! Studeren in het buitenland is een life changing experience dus zorg dat jullie regelmatig contact hebben. Moedig je kind aan om eventuele problemen of uitdagingen met je te blijven bespreken, vooraf, maar ook tijdens zijn/haar verblijf in het buitenland. Vraag ook naar de ondersteuning die de universiteit biedt zoals oriëntatieprogramma's, mentoren en culturele integratie-activiteiten die je kind helpen bij de culturele aanpassing en het opbouwen van een sociaal netwerk.
Op WilWeg geven we tips tegen heimwee.
Tot slot
Hopelijk hebben we wat van je twijfels (als je die al had) kunnen wegnemen. Onthoud dat jaarlijks duizenden studenten succesvol in het buitenland studeren. Door zorgvuldig onderzoek te doen, open communicatie te onderhouden en vertrouwen te hebben in de beslissing van je kind, kunnen jullie deze opwindende reis samen aangaan.