“Toen we in 2014 met het gezin een half jaar in Vancouver woonden en onze kinderen daar naar highschool gingen, vermoedden we al dat een aantal van hen later in het buitenland zou willen studeren. Highschool in Canada was een geweldige ervaring voor hen!"

"Het plan van oudste dochter Lisa om de brede bacheloropleiding Liberal arts & science in het buitenland te gaan volgen, kwam daarom niet onverwacht en we stimuleerden haar om hiervoor toelating te doen, maar ook een beurs erbij te regelen. In 2017 reisde ze voor haar studie af naar de Verenigde Staten.”

“Door haar studie in het buitenland werd onze dochter een wereldburger met een open blik op mensen en samenlevingen.”

Foto van Lisa bij het beeld van John Harvard.

Studiekosten en draagkracht

“We maakten ons wel wat zorgen over de studiekosten. Want ondanks het krijgen van een toelatingsbeurs vroegen we ons af wat we financieel zouden moeten bijdragen. Met de studiefinanciering vanuit Nederland – Lisa ging maximaal lenen – onze ouderbijdrage en met de uitgebreide beursmogelijkheden van Harvard, bleek studeren aan een Amerikaanse topuniversiteit niet onhaalbaar.”

Vooroordeel

“Het vooroordeel over studeren aan een universiteit zoals Harvard is dat alleen kinderen van rijke ouders daar kunnen studeren. Maar de prestigieuze universiteiten in de VS, die deel uitmaken van de Ivy League, zijn rijk en hebben eigen stelsels om beurzen te geven, gebaseerd op de draagkracht van ouders. Daarom betalen welgestelde ouders meer en ontvangen studenten uit een gezin met geringe financiële middelen, waar ook ter wereld, een volledige beurs. Zo helpt Harvard College met haar beursstelsel studenten uit meer dan 100 verschillende landen.”

Goed gevoel

“Bij haar keuze voor Harvard, de VS en de stad Boston hadden we een goed gevoel. Wonen op een campus is in de VS heel gewoon, je deelt een dorm met je medestudenten. We wisten dat we een zelfstandige dochter hadden, die bovendien door haar tussenjaar na het vwo al wat ouder was, en dus zou ze zich vast snel op haar gemak voelen. Omdat we betrokken en nieuwsgierig waren, vloog één van ons eind augustus mee naar Boston. Daar kon je deelnemen aan de door de universiteit aangeboden introductieprogramma’s voor ouders. Ook konden we haar zo zien ‘landen’ en uitzwaaien.”

Vliegende start

“De start van de studie verliep uitstekend. Het voordeel van een brede opleiding is dat je naast het kiezen van vakken in een verplichte richting ook zelf vakken kiest die je uitdagen. We spraken onze dochter tijdens haar studie met regelmaat online. We deelden ervaringen, dachten mee met haar keuzes en we waren nieuwsgierig naar haar studie-ervaringen en het contact met medestudenten. We merkten ook dat ze graag omging met studenten uit andere landen. Haar keuze om zich bij het zeilteam te melden juichten we toe: zo zorgde ze naast het vele studeren ook voor andere uitdagingen en ontmoette ze andere studenten en begeleiders.”

Iedereen blij

“Ik denk dat we aangenaam verrast waren door de vrolijkheid die we bij Lisa terugzagen tijdens de gesprekken die we voerden. Een dochter met talenten en brede belangstelling, die in (kleine) studiegroepen uitgedaagd wordt in een inspirerende, sympathieke omgeving met gelijkgestemden en daar heel blij van wordt: wat wil je als ouders nog meer? Haar studie in het buitenland opende ook onze ogen. We hebben haar vaak gesproken over hoe ze het daar had en ze zag in de VS de ongelijkheid en privileges, wat zo anders is dan in Nederland. Voor ons was dat ook leerzaam om te horen. Maar het allermooist aan dit avontuur was toch om ons kind te zien groeien als jonge vrouw.”

Wereldburger met een open blik

“De vier jaar die onze dochter in Boston heeft doorgebracht, hebben haar ontzettend veel gegeven en ze zou ongetwijfeld weer voor zo'n ervaring kiezen. Ze volgt nu een masteropleiding in Parijs, dichter bij huis – en dat is ook prettig! Het valt ons op dat ze een enorm netwerk van medestudenten heeft, waar ze graag contacten mee onderhoudt. Studeren in het buitenland past bij haar en heeft haar gevormd tot een wereldburger met een open blik op mensen en samenlevingen.”