“Toen onze dochter Jeska ons vertelde dat ze op uitwisseling naar Berlijn wilde gaan waren we meteen enthousiast. Wij hebben zelf ook veel ervaring in het buitenland opgedaan, onder andere door in Zuid-Amerika vrijwilligerswerk te doen voor Artsen zonder Grenzen. We hebben dus zelf ervaren hoe waardevol zoiets is en wat ons betreft zou elke jongvolwassene zoiets moeten doen.”

“Wij zouden dan ook elke ouder aanraden om te onderzoeken of het voor jouw zoon of dochter ook mogelijk is!”

Geen zorgen

“Het was ook niet de eerste keer dat Jeska voor langere tijd naar het buitenland vertrok. Na haar vwo-examen had ze al een tussenjaar genomen waarin ze samen met haar nichtje in Australië en Nieuw-Zeeland heeft gereisd en gewerkt. Dat was soms best spannend. Gaat het goed? Blijft ze gezond? Is ze veilig? Maar het is allemaal goed gegaan. Dus toen ze met het plan kwam om in Berlijn te gaan studeren maakten we ons geen zorgen. Ze had immers al bewezen dat ze zelfstandig genoeg was en Berlijn is een stuk dichterbij dan Taupo in Nieuw Zeeland.”

Grootste uitdaging

“Op 1 september 2022 vertrok ze met haar hele hebben en houwen met de trein naar Berlijn. Nou ja, dat is niet helemaal waar, want omdat het zo “dichtbij” was zijn we er een maand later naartoe gereden om haar fiets te brengen, die kon ze daar goed gebruiken. Uiteindelijk was dat voor ons misschien wel de grootste uitdaging tijdens haar tijd in het buitenland: vooral niet te vaak naar Berlijn gaan!”

Snel naar haar zin

“Tijdens haar tijd in Berlijn hadden we contact met haar door wekelijks even te (video) bellen. Jeska had het al snel erg naar haar zin. Ze volgde een voorbereidende taalcursus waarbij ook veel uitjes en sociale activiteiten werden georganiseerd waardoor ze de stad leerde kennen en snel vrienden maakte. De universiteit organiseerde ook veel sociale activiteiten voor exchange studenten, wat het allemaal nog gemakkelijker maakte!”

Volhouden

“Na haar exchange vond ze een stageplaats bij de Nederlandse ambassade in Berlijn en kon ze nog een halfjaar langer in Duitsland blijven. Hiervoor moest ze wel een boel papierwerk regelen en dat duurde best lang. Soms stond ze dan op het punt om op te geven maar we bleven haar aanmoedigen om vol te houden. Uiteindelijk is het allemaal rondgekomen en heeft ze daar een fantastische tijd gehad.”

Financieel

“De financiën heeft Jeska eigenlijk helemaal zelf geregeld. Ze heeft een begroting gemaakt met maandelijkse kosten zoals huur van de kamer, studiekosten, etc. Ook heeft ze alle financieringsmogelijkheden uitgezocht en verschillende fondsen aangevraagd. We hadden wel steeds overleg over alle mogelijkheden en wat wij dan nog zouden kunnen bijdragen. Dat was ook al het geval in Nederland.

Het was heel goed dat ze dit zelf heeft uitgezocht zodat ze ook wist wat dit buitenlandavontuur heeft gekost. Tijdens haar stage op de ambassade was het financiële plaatje weer anders vanwege de stagevergoeding en bijbehorende contracten. Maar ook dat heeft ze allemaal zelf geregeld."

Elke ouder aanraden

“Alles bij elkaar bevestigde dit voor ons dat het voor elke jongere goed zou zijn om een tijdje in het buitenland te verblijven, meer wereldburger te worden, andere culturen te leren kennen en ook om de wereld meer “één” te maken! Wij zouden dan ook elke ouder aanraden om te onderzoeken of het voor jouw zoon of dochter ook mogelijk is!”