Ouders aan het woord: Rob en Gonnie
Nadat ze haar Bachelor Bouwkunde in Aken (Duitsland) afgerond had kreeg de dochter van Rob en Gonnie de mogelijkheid om een double degree in Namibië te doen. In maart 2021 vertrok Eline voor meer dan negen maanden naar de andere kant van de wereld.
“Van jongs af aan hebben we geprobeerd onze kinderen mee te geven om open te staan voor andere culturen, en dat niets van zelfsprekend is. Wij hebben Eline’s plannen om in het buitenland te studeren dan ook altijd gesteund. Dit gold zowel voor haar Bachelor studies in Duitsland en Namibië, als voor haar Master studie in België met aansluitend een stage in Rwanda.”
“Gun jouw kind een buitenlandervaring, het is een verrijking! En mijn nuchtere ik zou zeggen: ‘maak geen drama!’. “
Zorgen over veiligheid en gezondheid
“In 2016 zijn we zelf als gezin op reis geweest in Namibië en Botswana dus we wisten wel ongeveer in welke omgeving ze terecht zou komen. Dit was al een geruststelling. Maar toch maakten we ons soms wel zorgen over haar veiligheid. We hebben haar op het hart gedrukt om haar gezonde verstand te gebruiken. Om bijvoorbeeld geen louche taxi’s te nemen maar liever iets meer te betalen voor een betrouwbare variant.
Op een bepaald moment hebben ze geprobeerd haar tas te stelen, maar dat had natuurlijk net zo goed ook in Nederland kunnen gebeuren, zakkenrollers zijn overal. Het is belangrijk om te relativeren. Als jij je gewoon gedraagt en niet overdreven laat zien dat je een toerist/student bent dan kom je al een heel eind. Eline verbleef tijdens corona in het buitenland. Wij maakten ons wel zorgen over Covid, hoe gaan ze daarmee om in Afrika?”
Grootste uitdaging
“Tijdens al haar buitenlandavonturen hielden we meerdere malen per week contact met Eline via WhatsApp. In Duitsland en België verliep dit soepel maar in Afrikaanse landen was dat een stuk lastiger omdat de toegang tot het internet daar beperkt is.
De grootste uitdaging was voor ons vooral dat je ervan uit moet gaan dat geen nieuws, goed nieuws is. De zelfredzaamheid van Eline verraste ons, en ook het feit dat zij er een minimalistische levensstijl op nahield. Dit besef hebben we als een positieve ontwikkeling ervaren. We hebben helemaal niet zoveel nodig.
Achteraf zouden we ons ook niet anders hebben opgesteld of dingen anders hebben gedaan. Het was prima op deze manier. We wisten van te voren waar ze heen ging, hadden zelf al eerder kennis gemaakt met Afrikaanse culturen waardoor we haar met een gerust hart de wijde wereld in stuurden."
Durven loslaten
"De buitenlandervaring van Eline is voor ons allemaal heel waardevol geweest. We kregen een heel ander kind terug dat zich zichzelf goed kan redden in diverse situaties en minder materialistisch is. En wij hebben ervan geleerd dat het loopt zoals het loopt. Dat je moet durven loslaten en ervan uitgaan dat ze hun gezonde verstand gebruiken.
Ik zou andere ouders dan ook aanraden om het avontuur samen met je kind aan te gaan. En ga als het even kan bij ze op bezoek zodat je met eigen ogen kunt zien hoe het er aan toe gaat. Gun jouw kind een buitenlandervaring, het is een verrijking! En mijn nuchtere ik zou zeggen: ‘maak geen drama!’. "
Bekijk ook de pagina Help, mijn kind wil in het buitenland studeren!