Buitenlandavontuur in buitenlandavontuur; alles is mogelijk! 

Als Julia tijdens haar master in Zweden de kans krijgt om op uitwisseling naar Colombia te gaan, grijpt ze die maar al te graag aan.
Geschreven door Julia
Bogotá, Colombia

Misschien hebben jullie een van mijn andere verhalen al eens voorbij zien komen. Tijdens mijn bachelor ben ik op uitwisseling geweest naar Ensenada, Mexico. Daarna ben ik begonnen met mijn master die ik volledig volg aan de Zweedse Jönköping University. Tijdens mijn master van twee jaar kreeg ik opnieuw de kans om op uitwisseling te gaan; een kans die ik maar al te graag aan wilde pakken.

“Als echte globetrotter kan ik het alleen maar aanraden om voor een periode naar het buitenland te gaan.”

Voorbereiding

Terwijl ik nét verhuisd was naar Zweden, moest ik alweer nadenken over wat mijn volgende bestemming zou worden. Met een hart voor de Spaanse taal en Zuid-Amerika was de keuze snel gemaakt: Colombia. Zo kon ik mijn Spaans nog meer verbeteren en kon ik ervaren hoe het leven in een grote stad als Bogotá zou zijn. Omdat ik al een tijdje in het buitenland woon, had ik gelukkig mijn zorgverzekering, reisverzekering et cetera allemaal al in orde en hoefde ik eigenlijk alleen een vliegticket en huisvestiging te zoeken. Mijn accommodatie heb ik gevonden dankzij een aanbeveling van een kennis die al een periode in Bogotá had gewoond en na het boeken van mijn vliegticket was ik klaar om te gaan!

Financiering

Voor mijn master in Zweden had ik het geluk de VSBfonds Beurs toegewezen te hebben gekregen. Voor een tweejarige master betekent dit een bedrag van maar liefst € 10.000. Dit is een groot bedrag, maar dekt natuurlijk lang niet alles als je twee jaar lang in het buitenland blijft wonen inclusief een exchange met dure vliegtickets en eindeloze tripjes. Naast mijn studie ben ik dan ook altijd parttime blijven werken. Ik heb mijn eigen bedrijf in marketing, zodat ik overal ter wereld kan blijven werken.

De eerste week

De eerste week in Colombia was ik ontzettend positief verrast; leuke mensen, fijne sfeer, gezellig muziek. Universidad de los Andes biedt ook mega veel faciliteiten; van allerlei activiteiten tot diverse sporten én een zwembad met uitzicht over de gehele stad. Maar hier kwam wel een beetje verandering in naarmate de tijd vorderde. Ik moest ontzettend wennen aan de grote van de stad, zeker aangezien het contrast met het rustige Zweden zó groot was. Ook moest ik wennen aan bepaalde aspecten omtrent de veiligheid in de stad. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om niet met je telefoon in je hand over straat te lopen, en ook ’s avonds wanneer het donker is niet meer alleen op pad te gaan. Als je deze regels handhaaft is er dan ook niks aan de hand, maar je moet wel een beetje opletten (zoals in iedere grote stad natuurlijk).

Vrienden maken

Tijdens de introductie week op de universiteit leerde ik al snel veel mensen kennen. Ik had me aangemeld voor salsa en bachata en Spaanse taallessen, wat allemaal ook gelijk handige mogelijkheden zijn voor het verbreden van je sociale netwerk! Daarnaast leerde ik via mijn huisgenootjes ook wat studenten kennen van andere universiteiten. Al snel werden er allerlei tripjes gepland en het leuke is; iedereen is altijd welkom. Zo ben ik met een groepje naar een woestijn geweest en met een andere vriendin een week naar de noordelijke kust van Colombia. Daarnaast heb ik in mijn vakantie het prachtige Ecuador mogen ontdekken.

Waarom naar het buitenland.

Als echte globetrotter kan ik het alleen maar aanraden om voor een periode naar het buitenland te gaan. Zelfs nu ik voor mijn vierde keer ben verhuisd, leer ik nog steeds zoveel over mijzelf en over anderen. Zo heb ik tijdens dit buitenlandavontuur nóg meer geleerd over onafhankelijkheid en zelfverzekerdheid. Natuurlijk zijn er soms ook minder leuke dingen. Zo heb ik de eerste zes weken van dit buitenlandavontuur met bedwantsen geslapen, maar toen ik besloot te veranderen van accommodatie ging alles gelukkig alleen nog maar bergopwaarts. Daarnaast heb ik tijdens dit buitenlandavontuur ook voor het eerst een beetje heimwee ervaren, maar dankzij de mogelijkheid om te videobellen met het thuisfront is ook dat goed te behandelen.

Tips

Mijn tip? Denk niet te veel na en probeer het gewoon; wat heb je uiteindelijk te verliezen?

Lees meer stories over