Studie in het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (UK) heeft een bachelor-mastersysteem, maar geen binair stelsel. Het niveau is vergelijkbaar met dat van het Nederlandse hoger onderwijs.

Studiemogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk

Er zijn 160 universiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Op de website van de British Council vind je algemene informatie over studeren in het Verenigd Koninkrijk en kun je zoeken naar studieprogramma’s. Op de website van UCAS kun je studieprogramma’s zoeken en je meteen aanmelden. Als je op postgraduate niveau wilt studeren of onderzoek doen, kun je terecht op Prospects

Hogeronderwijssysteem

In het Verenigd Koninkrijk (UK) kun je hoger onderwijs volgen aan universiteiten of aan niet-universitaire instellingen als colleges, institutes, schools, of academies. Al deze instellingen geven zowel wetenschappelijk als hoger beroepsonderwijs. Een onderwijsinstelling kan tegelijkertijd een wetenschappelijke en een meer beroepsgerichte bacheloropleiding in engineering aanbieden.

Universiteiten en een aantal andere instellingen geven academische graden af, zoals university colleges en colleges of higher education (kleinschaliger universiteiten). Institutes, schools, of academies zijn vaak meer gespecialiseerd, bijvoorbeeld in rechten- of managementstudies.  

Daarnaast is er een aparte sector voor hoger beroepsonderwijs met een beperkt aantal studierichtingen. Deze opleidingen worden door universiteiten en door niet-universitaire instellingen aangeboden.

Het aantal particuliere instellingen groeit. Op Recognised UK degrees vind je informatie over erkende diploma’s en hogeronderwijsinstellingen.

Het Britse hoger onderwijs maakt een onderscheid tussen degree programmes en non degree programmes. Degree programmes worden afgesloten met een graad (bachelor, master of doctor). Non degree programmes leiden tot een certificate of een diploma.

Het universitaire onderwijs is verdeeld in twee fasen. De undergraduate-fase duurt drie tot vier jaar en wordt afgesloten met de bachelor's degree. De post-graduate-fase duurt één tot drie jaar en leidt tot post-graduate certificates en post-graduate diplomas, tot master’s degrees of tot de graad van Doctor of Philosophy (Ph.D). Het ECTS-studiepuntensysteem wordt in de UK naast een eigen systeem gebruikt. Kijk bij Diplomawaardering als je hierover meer wilt weten.

Kenmerken

Rechtstreeks contact tussen docent en student is belangrijk in het Britse onderwijssysteem, hoewel de toenemende aantallen studenten het contact wel iets minder intensief maken. Oxford en Cambridge hanteren nog steeds het tutorial systeem. Tutorials zijn wekelijkse ‘privécolleges’ tussen een docent en een of twee studenten.

Eigen initiatief staat over het algemeen centraal. Je kan binnen het programma zelf modules kiezen en initiatieven ontplooien. Colleges bestaan vaak uit discussies tussen de docent en kleinere groepen.

Veel universiteiten bieden korte introductieprogramma’s aan voor internationale studenten. Je krijgt een rondleiding en informatie over de faciliteiten, regels, onderwijsmethoden en het (studenten)leven in het Verenigd Koninkrijk.

Meer weten

Onderwijssysteem Verenigd Koninkrijk

Praktische informatiesite van de UK Council for International Student Affairs
www.ukcisa.org.uk

Interactieve site ter voorbereiding op een studie in het Verenigd Koninkrijk
www.prepareforsuccess.org.uk

Gratis hulp bij studiekeuze, huisvesting, financiering en aanmelding bij Britse universiteiten
www.go4master.nl

Brexit

Kijk voor de laatste informatie over Brexit op de website van de Britse overheid: www.gov.uk/guidance/brexit-guidance-for-eu-students-in-the-uk

Laatste wijziging: 11-09-2020 10:27