Wat staat er op deze pagina?

Voor vertrek

Over je bestemming

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken informeert reizigers over veiligheid in het buitenland. Check voor je op reis gaat altijd het reisadvies voor jouw bestemming en download de app. Zo weet je altijd wat de veiligheidsrisico’s zijn van het land of gebied waar je heen gaat.

Bij vragen kun je Buitenlandse Zaken bereiken via WhatsApp op +31 6 82 38 77 96 en op X bij @24/7BZ.

Lees je ook in over de lokale culturele normen en gebruiken. Natuurlijk wordt van jou als buitenlander niet verwacht dat je alles weet of je gedraagt als een local. Maar het helpt om bewust te zijn en je aan te passen.

Praktische zaken

  • Volg de stappen in onze checklist om goed voorbereid op reis te gaan. Loop ook de checklists van de Rijksoverheid na voor studie en stage in het buitenland en voor verhuizen naar het buitenland.
  • Zorg dat je verzekeringen goed geregeld zijn. En vraag gelijk je DigiD aan als je die nog niet hebt, zodat je makkelijk vanuit het buitenland kan inloggen bij bijvoorbeeld je zorgverzekeraar en DUO.
  • Pas op voor scams als je op zoek gaat naar een plek om te wonen. Lees meer over waar je op moet letten bij het vinden van woonruimte.
  • Zoek op wat de meest geaccepteerde betaalmethodes zijn op je bestemming en wat wordt aangeraden voor reizigers en internationale studenten. Kijk of het nodig is om een lokale bankrekening te openen of een creditcard mee te nemen. Neem ook altijd wat contant geld in de lokale valuta mee, voor de zekerheid.
  • Zoek uit of je je Nederlandse simkaart op je bestemming kunt blijven gebruiken of dat het handiger (of zelfs nodig) is om een lokale simkaart te kopen.

Gezondheid

  • Check de gezondheidseisen en aanbevolen vaccinaties voor jouw bestemming bij de GGD. Let op: sommige vaccinaties moet je herhalen binnen een bepaalde periode. Plan ze dus op tijd in voor je vertrek!
  • Gebruik je medicijnen? Neem genoeg medicatie mee voor jouw verblijf of zoek uit of jouw medicatie verkrijgbaar is op je bestemming. Controleer ook gelijk of je een medicijnpaspoort nodig hebt voor de medicijnen die je meeneemt.
  • Lees waar je ondersteuning kunt krijgen bij een functiebeperking, chronische ziekte of psychische klachten.

Handige tips

  • Zorg dat je een kopie en digitale versie van belangrijke documenten bij je hebt (bijvoorbeeld door te scannen of naar jezelf te mailen). Denk aan je paspoort of ID, visum, vliegtickets en belangrijke pasjes.
  • Sla belangrijke noodnummers op in je telefoon én schrijf ze op een briefje dat je altijd bij je houdt. Bijvoorbeeld van je instelling, zorgverzekeraar, bank, lokale ambassade en het lokale alarmnummer.
  • Deel jouw eigen contactgegevens en adres in het buitenland met je familie, vrienden en contactpersoon bij je (thuis)instelling, stagebedrijf of tussenjaarorganisatie.

Ga je voor een deel van je studie of voor stage naar het buitenland? Je Nederlandse instelling biedt veel informatie, ondersteuning en hulp bij vragen. Meestal wordt er ook een (verplichte) voorlichting georganiseerd voor iedereen die naar het buitenland gaat, waarin belangrijke informatie wordt verteld. Check hiervoor de website van je instelling of neem contact op met je buitenlandcoördinator of stagebegeleider.

In het buitenland

Dagelijks leven

Wat je in Nederland misschien al doet of laat om veilig te blijven, geldt ook in het buitenland. Of het nodig is om extra maatregelen te nemen, hangt af van je bestemming. Bepaal dit op basis van het reisadvies van de Rijksoverheid, advies van je instelling of tussenjaarorganisatie, en door je in te lezen. Denk in ieder geval aan de volgende dingen:

  • Houd regelmatig contact met je vrienden en familie en stel ze op de hoogte als je bijvoorbeeld een tijdje gaat reizen.
  • Loop ’s avonds niet laat alleen over straat.
  • Draag niet veel contant geld bij je.
  • Doe altijd je deur op slot en ramen dicht als je weggaat.
  • Bewaar waardevolle spullen uit het zicht en op een veilige plek.
  • Vertrouw op je gevoel. Als je je ergens ongemakkelijk of onveilig bij voelt, doe het dan niet of schakel hulp in.

Zorg verder dat je goed op de hoogte bent van de lokale wetten en regelgeving. Dingen die in Nederland normaal of legaal zijn, zijn dat in een ander land misschien niet. En het kan zijn dat overtredingen zwaarder bestraft worden.

Bij problemen

Aarzel bij problemen niet om contact op te nemen met je vrienden of familie. Ook al zijn ze ver weg, is het fijn als ze meedenken over een oplossing of als je gewoon je hart kunt luchten.

Heb je een mentor, stage- of studiebegeleider, of programmacoördinator, vraag die dan om advies of hulp. Ook als je probleem niet direct met je studie of stage te maken heeft, is het goed om ze op de hoogte te stellen van dingen die je belemmeren in jouw studie of stage in het buitenland. Bijvoorbeeld als je om wat voor reden dan ook in geldnood komt, door ziekte een tijd niet kan studeren of werken, of als je te maken krijgt met ongewenst gedrag van iemand in je omgeving.

Studeer je, dan kun je je buitenlandse instelling ook om advies vragen bij je probleem. Zij kunnen je helpen met vertalen of doorverwijzen naar de juiste plek voor hulp.

Bij nood

Natuurlijk kan er in het buitenland iets onverwachts gebeuren. Dat kan dan lastiger zijn dan thuis om alleen op te lossen, vooral als je de lokale taal niet spreekt. Daarom is het goed om te weten waar je terecht kunt voor hulp.

  • Vraag hulp aan mensen in je omgeving, bij je instelling of op je werk of project.
  • Meld misdrijven zoals diefstal bij de lokale politie. Is je paspoort gestolen of kwijt, meld dit dan ook eerst bij de politie. Daarna kun je bij de Nederlandse ambassade een nieuw paspoort, identiteitskaart of nooddocument aanvragen.
  • Neem bij medische noodgevallen ook contact op met je reisverzekeraar.
  • Lees bij Buitenlandse Zaken wat je kunt doen in noodsituaties. De ambassade kan je helpen in contact te komen met de juiste instanties en je familie en vrienden bij ernstige problemen zoals ongevallen of ziekte, misdrijven of arrestatie.
  • Ook bij lokale crisissituaties kun je meer informatie en soms hulp krijgen van de lokale ambassade. Bijvoorbeeld bij een verandering in de veiligheidssituatie vanwege een natuurramp of politieke onrust. Registreer je gratis bij de ambassade op jouw bestemming, zodat zij je in crisissituaties kunnen bereiken.

Je kunt je lokale Nederlandse ambassade 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereiken via +31 247 247 247. De telefooncentrale verbind je door met de juiste ambassade in het land waar je bent. Download ook de app.

Goed om te weten: als EU-burger kun je ook bij ambassades van andere EU-landen terecht voor informatie en hulp bij nood.

"De wereld is zo groot en elke persoon heeft een ander verhaal. Het is een voorrecht als je in de praktijk op deze manier ervaring kunt opdoen en daarom zou ik iedereen aanraden de wijde wereld in te trekken. "
Max, Sumatra, Indonesië
Lees het hele verhaal